Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιδραστική και βαθιά ταξική ατζέντα

Εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα στο στόχαστρο των «27» που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Με βαριά αντιλαϊκή - αντεργατική ατζέντα συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, καθώς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων ξεμπέρδεψε προχτές με την αξιολόγηση της Τουρκίας και το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το οποίο παραπέμφθηκε για τον ερχόμενο Μάρτη. Στα βασικά ζητήματα της Συνόδου θα είναι η οικονομία, σε συνδυασμό με την απασχόληση, υπό το πρίσμα της ανάγκης να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση που δυσκολεύει την αναπαραγωγή του.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την επίθεση σε εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, με τους «27» να αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα μετακυλήσουν σε μόνιμη βάση τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους, προς όφελος του κεφαλαίου.

Στο όνομα των «υγιών δημόσιων οικονομικών» και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, η ΕΕ μεθοδεύει το πετσόκομμα όσων εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και η επιβολή του Ευρωσυντάγματος, που αποτελεί πλέον πραγματικότητα μέσα από τη Νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη (Συνθήκη της Λισαβόνας).

Ιδιαίτερα θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής με το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης και την άμεση επιβολή του στους λαούς της Ευρώπης, που δρομολογεί την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής της ΕΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο του κατ' ευφημισμό «Χάρτη Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης». Στόχος του Προγράμματος της Στοκχόλμης είναι το μεγαλύτερο φακέλωμα και η στενότερη συνεργασία των μηχανισμών χαφιεδισμού, σε συνάρτηση με άκρως αυταρχικά μέτρα τα οποία καταργούν ολοκληρωτικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Σε αυτή τη λογική προβλέπεται και δραστική ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και δημιουργία νέων, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και στόχο τα λαϊκά κινήματα και τους εργαζόμενους.

«Απόνερα» από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Σχολιάζοντας χτες τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «έχοντας υπόψη τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, οι εξελίξεις κρίνονται θετικές». Την ίδια εκτίμηση έχει και το ΑΚΕΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του δηλώνει ικανοποίηση για τις εξελίξεις, στο πλαίσιο πάντα των συνθηκών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ επιτεύχθηκαν οι «ισχυρότερες αναφορές που υπήρξαν ποτέ σε συμπεράσματα του Συμβουλίου, ενώ η Τουρκία δεν πέρασε τελικά αλώβητη, αφού η μονομερής δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, περί παγώματος ουσιαστικά ακόμη έξι κεφαλαίων, αυξάνει σημαντικά το κόστος για την Τουρκία».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του χαρακτηρίζει «άδικες» τις απαιτήσεις της ΕΕ για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες δε σέβονται τη δέσμευσή τους για την άρση του εμπάργκο επί του ψευδοκράτους. Παράλληλα, απαξιώνει τη μονομερή δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τα έξι κεφάλαια, που δύναται να παγώσουν στην εξέλιξη της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί δήλωση του Συμβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναφέρει την πρόταση για σύνοδο με στόχο τους όρους της μοιρασιάς(2020-11-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι κόντρες και τα παζάρια με την Τουρκία(2019-06-25 00:00:00.0)
Εν αναμονή πολύπλευρων εξελίξεων(2019-05-10 00:00:00.0)
Ελιγμοί για να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί(2009-12-09 00:00:00.0)
Κυρίαρχα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα(2009-12-08 00:00:00.0)
Ωδινεν όρος και έτεκε μυν(2004-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ