Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να ανέβει η λαϊκή πίεση

Η συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους

Χ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ (ΝΕΤ): Γίνεται μια κουβέντα για τις πιέσεις που θέλουν να εξασκήσουν κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αυτά που εσείς ονομάζετε «θύελλα» και συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση είτε διστάζει, είτε προσπαθεί να αγοράσει ίσως κάποιο λίγο χρόνο, είτε δε θέλει να τα εφαρμόσει έτσι όπως της τα υπαγορεύουν. Αναφερθήκατε κι εσείς για το πρόβλημα που υπάρχει σε ό,τι αφορά με τα αποθεματικά των Ταμείων σε σχέση με το Χρηματιστήριο, υπάρχει κι ένα πολύ σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά το χρέος τη διόγκωσή του και την αποπληρωμή του σε σχέση με τα επιτόκια. Θεωρείτε ότι υπάρχει ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό;

-- Ξαναλέω ότι ως Κόμμα εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά τα αποτελέσματα και με βάση αυτά να κινείται η πολιτική μας. Γιατί τότε δε χρειαζόμαστε να υπάρχουμε. Για ποιο λόγο δηλαδή να υπάρχουμε; Για να νομιμοποιούμε τα αποτελέσματα;

Και ο λαός δεν πρέπει να τα διαχωρίζει, να βλέπει δηλαδή το αποτέλεσμα, αλλά να μη βλέπει και ποιος το προκάλεσε. Εδώ έναν πονοκέφαλο έχεις και κάνεις σαράντα ακτινογραφίες για να δεις τι τον προκάλεσε.

Εδώ υπάρχουν, ενδεχομένως, και τα δύο πράγματα. Το ένα και κυρίως πράγμα που υπάρχει είναι το εξής: Τι σημαίνει Χρηματιστήριο και τα διάφορα άλλα συναφή; Σημαίνει ότι κάποιος τοποθετεί τα κεφάλαιά του με πρόβλεψη ότι θα κερδίσει. Δεν τα τοποθετεί για λόγους φιλανθρωπίας.

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Που σημαίνει ότι, όταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ανάλογα με το πώς χτυπάει ο κύκλος της κρίσης σε κάθε χώρα, κάνει πρόβλεψη ότι κάπου αλλού θα βγάλει κέρδη, θα τα πάρει. Αυτό είναι μέσα στη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, μέσα στους νόμους της αγοράς και αυτό είναι και το Ευαγγέλιο όλων των Κομμάτων στην Ελλάδα, πλην ΚΚΕ.

Αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι φυσιολογικό; Δηλαδή, όταν ήρθαν στην Ελλάδα, ήρθαν για να κάνουν καλό στον Καραμανλή; Οχι. Ηρθαν, γιατί σε εκείνη τη φάση τους συνέφερε. Σήμερα τους συμφέρει να πάνε κάπου αλλού. Αυτό το κάνουν και οι Ελληνες επιχειρηματίες. Και αυτοί κλείνουν τα εργοστάσια και πάνε εκεί που τους συμφέρει περισσότερο.

Υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής πίεσης; Κοιτάξτε να δείτε, δεν παίρνει ένας επιχειρηματίας τα κεφάλαιά του για να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα παίρνει κυρίως για την κερδοφορία. Η πολιτική πίεση μπορεί να είναι η κινδυνολογία πάνω σε αυτό.

Τώρα, γιατί την πιέζουν την κυβέρνηση; Εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει την πίεση. Θέλει, δηλαδή, να βγαίνουν όλοι και να λένε «μαύρο πρόβατο η Ελλάδα», για να πάρει αυτά τα μέτρα μια ώρα αρχύτερα. Αλλωστε, τα είχε στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήξερε ότι θα πιεστεί; Ηξερε.

Το ΠΑΣΟΚ μια πίεση θέλει να αποφύγει: Τη λαϊκή πίεση. Ολες τις άλλες πιέσεις, τις θέλει για να μπορεί να δικαιολογεί τα μέτρα.


Ε, λοιπόν, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε να ανέβει η λαϊκή πίεση. Αν δεν ανέβει, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θα εμφανίζονται το θύμα κάποιων κύκλων, με τους οποίους συναλλάσσονται, συναγελάζονται συνυπογράφουν. Ας αφήσει, λοιπόν, αυτό το παραμύθι. Το ζήσαμε και στις αρχές του '81, «πιεζόμαστε, και πιεζόμαστε, και πιεζόμαστε». Τι θα πει πιέζεσαι; Να τα πεις προεκλογικά, κατ' αρχήν. Αλλά εδώ που τα λέμε εμείς δεν του ασκούμε κριτική όπως κάνουν άλλα Κόμματα. Προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ τα έγραφε στο πρόγραμμά του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ