Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική προσπάθεια να εκβιάσει τη λαϊκή συναίνεση

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έφτασε να πει ότι αν δεν προχωρήσουν οι ανατροπές, κινδυνεύει η «εθνική κυριαρχία»

«Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια» είναι το σύνθημα με το οποίο το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες σε ξεσηκωμό
«Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια» είναι το σύνθημα με το οποίο το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες σε ξεσηκωμό
Με μια επικίνδυνη για το λαό κινδυνολογία ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, επιχείρησε χτες να δικαιολογήσει την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα και να σαρώσει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην εισηγητική του παρέμβαση στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ένα διάγγελμα - πρόκληση, υποστηρίζοντας ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία».

Κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό και κρύβοντας ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα απειλούνται από την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που τα έχουν θυσιάσει στο βωμό της κλιμακούμενης ενσωμάτωσης της χώρας στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα «τρόμου». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που το προηγούμενο διάστημα εμπνεύστηκε το σύνθημα της «πτώχευσης» της χώρας, τώρα επιστράτευσε την «απειλή της εθνικής κυριαρχίας» για να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τα βάρη της κρίσης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αξιοποιήσει τόσο τις - βολικές για την πολιτική του - πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων για λήψη ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων, στο όνομα της αντιμετώπισης των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», όσο και τα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκοπικών ιδρυμάτων όσον αφορά στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Σφοδρή επίθεση σε πλήρη εξέλιξη

«Κερδίσαμε δύσκολες μάχες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μειώσουμε το έλλειμμα, να πετύχουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη παντού», τόνισε χαρακτηριστικά χτες ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα πάρει νέα επώδυνα μέτρα για να πετύχει την προσαρμογή που απαιτούν οι συναποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις απέναντι στους ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε σαν πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό βάσει του οποίου, όπως σημείωσε, «γίνονται τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος», μέσα από τις μεγάλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, τις «αυξήσεις»-ψίχουλα και το πάγωμα των μισθών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι αν χρειαστεί μέσα στο 2010 «θα πάρει νέα μέτρα ή θα φέρει νέο προϋπολογισμό»...

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα προωθήσει νέες ανατροπές και τομές:

  • Στο Ασφαλιστικό. Οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση διαλύουν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Στο φορολογικό σύστημα. Με στόχο την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού. Με στόχο το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών.

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός φρόντισε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας για την τάχιστη λήψη των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που θα καταθέσει το Γενάρη η κυβέρνηση. «Αυτό το πρόγραμμά μας αποτελεί και την αξιόπιστη πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας, όπως βέβαια και του τεράστιου βάρους του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, που εκτινάχτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Ταυτίζοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας με τα συμφέροντά τους στην περιοχή σημείωσε: «Είμαστε παρόντες, παίκτες και με φωνή (...) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημόσιο χρέος, και σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, απέδωσε την αύξηση των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων» στις «εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ που μας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δύσκολη θέση», σε μια προσπάθεια να μείνει στο απυρόβλητο η φιλομονοπωλιακή πολιτική που ακολουθούν με συνέπεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενισχύοντας με δημόσιο χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το δημόσιο χρέος.

Κηρύγματα για «διαφάνεια» και συναίνεση

Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους και τη «διαφθορά», με φανερή πρόθεση να συνδέσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και με τις επικείμενες αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος. Στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν της διαφθοράς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει το νομοσχέδιο για το νέο καλπονοθευτικό «εκλογικό νόμο» και τα «οικονομικά των κομμάτων», που θα έρθουν να βιάσουν ακόμα περισσότερο τη λαϊκή βούληση και να ισχυροποιήσουν το δικομματικό μοντέλο εναλλαγής στην εξουσία.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ομιλία του στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κων. Μπακούρης, ενισχύοντας ακριβώς αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση ανέφερε ότι «ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή του εκλογικού νόμου». Σ' αυτή την κατεύθυνση σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών με στόχο, όπως ανέφερε, «την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής». Χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τα ονόματα των περιφερειαρχών, οι οποίοι - βάσει των βιογραφικών τους - είναι όλοι μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισήγησή του και σε όσα διαδραματίστηκαν στις κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ισχυρίστηκε ότι «κάναμε οργανωμένη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον πολίτη και το δικαίωμά του να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς βία και ανομία, αλλά και προστατεύοντας τις ζωές και την περιουσία». Αναμασώντας τη γνωστή αστική προπαγάνδα ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «δε θα ανεχθούμε βία, από όπου και αν προέρχεται», ενώ προσπάθησε να αθωώσει και την κρατική καταστολή ισχυριζόμενος: «Δε θέλουμε να ασκήσουμε βία ως πολιτεία».

Η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου ήταν να καταστήσει τη νεολαία συνένοχη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και να την αποξενώσει από την οργανωμένη ταξική πάλη. Ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι «η νέα γενιά αντιμετωπίζει προβλήματα», στη συνέχεια εντελώς υποκριτικά υποστήριξε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα στους νέους ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς». Επιδιώκοντας, τέλος, να εγκλωβίσει τους νέους ανθρώπους στη λογική της συναίνεσης σημείωσε: «Χρειαζόμαστε τους νέους για τις ανατροπές που θέλουμε να κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ