Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αυθόρμητο δεν είναι αυθόρμητο εκ του μηδενός

Μ. ΒΗΧΟΥ («ΑΠΕ»): Τις τελευταίες μέρες έγιναν αθρόες προσαγωγές, κάποιοι αριθμοί μιλάνε για πάνω από 1.000 άτομα. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας νέος τρόπος δημιουργίας φακέλων;

-- Να το πούμε καθαρά, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αυτά, ακόμα και οι προβοκάτσιες, γιατί εμείς μιλάμε και για προβοκάτσιες, δεν αντιμετωπίζονται με την αστυνομική βία και τις προσαγωγές. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνει και φακέλους. Αλλά το κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι το κλίμα φοβίας που θέλει να δημιουργήσει, αυτό είναι το πρόβλημα.

Και από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έχουμε τέτοια φαινόμενα στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι καινούρια και αυτά όλα συμβάδισαν και με την υπονόμευση του φοιτητικού κινήματος. Η εμφάνιση διάφορων ρευμάτων, τα οποία πολλά είχαν και αυθόρμητο χαρακτήρα, αλλά μερικά πράγματα αξιοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν. Οταν επί 20-25 χρόνια υπάρχει ένα ανύπαρκτο φοιτητικό κίνημα, όσον αφορά την οργάνωση, τις δομές. Οταν τα υφυπουργεία Νέας Γενιάς και άλλα χαϊδεύουν τα αυτιά αναρχοαυτόνομων. Και προσέξτε τα χαϊδεύουν σε αντίθεση με το οργανωμένο κίνημα που προβάλλει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και το οποίο οργανωμένο κίνημα υπάρχει πάντα σε συνδυασμό με το αυθόρμητο και τη λαϊκή πρωτοβουλία.

Το αυθόρμητο δεν είναι αυθόρμητο εκ του μηδενός. Να δεχτούμε ότι μέσα στο κίνημα υπάρχουν και αναρχοαυτόνομες και αναρχικές και όλες οι απόψεις. Ομως εμείς έχουμε καταλάβει ένα πράγμα. Οτι όλες οι απόψεις είναι καλές, ακόμα και αν λένε τα πιο ακραία φραστικά πράγματα και τις πιο ακραίες φράσεις, αλλά αυτό που δεν είναι ανεκτό είναι το μεθοδικό, πάνω σε αντικειμενικά πολιτικά δεδομένα, οργανωμένο κίνημα, που εναλλάσσεται με διάφορες μορφές και που βάζει σαν επίκεντρο την πολιτική εξουσία, να την ανατρέψει. Αυτό το κίνημα δεν είναι αρεστό.

Ολα τα άλλα ρεύματα και ιδίως αν έχουν και ισχυρή δόση αντικομμουνιστικού PH είναι ακόμα πιο αρεστά. Είναι κέντρα προβληματισμού αυτά.

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και θα σας πω και κάτι. Δεν αντιμετωπίζονται αυτά με τη βία. Εμείς δεχόμαστε ορισμένων τέτοιων μηχανισμών τις επιθέσεις. Και ιδιαίτερα οι ΚΝίτες. Δε θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βία.

Και εν πάση περιπτώσει δεν έχει ούτε το κύρος ούτε τη φερεγγυότητα η πολιτική εξουσία να εμπνεύσει στους νέους αυτό που λέμε τις αξίες του αγώνα. Δεν έχει την ικανότητα και δεν έχει και τη θέληση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ