Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σαν σύμβουλοι της κυβέρνησης!

Γρηγοριάδης Κώστας

Ως σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών, σε θέματα καπιταλιστικής διαχείρισης, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ και άλλα στελέχη του κόμματος αυτού (Λαφαζάνης, Παπαδημούλης) με χτεσινές τους δηλώσεις. Δηλώσεις, οι οποίες έγιναν με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τις διεθνείς κερδοσκοπικές εταιρίες «αξιολόγησης» και τους τρόπους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Στα πλαίσια αυτά, προτρέπουν την κυβέρνηση να επαναφέρει σε κυκλοφορία τα λεγόμενα λαϊκά ομόλογα, ενώ παράλληλα την παροτρύνουν να διεκδικήσει δανεισμό του ελληνικού δημοσίου απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλότοκο επιτόκιο 1%. Οσο δανείζονται σήμερα οι εμπορικές τράπεζες από την ΕΚΤ και στη συνέχεια κερδοσκοπούν, χορηγώντας δάνεια με επιτόκιο ως και 17%.

Αθεράπευτοι οδοιπόροι του οπορτουνισμού, τα στελέχη του ΣΥΝ, και αυτό αφορά τόσο τους «δεξιούς», όσο και τους «αριστερούς» του χώρου. Οι οποίοι, ή δεν έχουν καταλάβει σε ποιους και σε τι απευθύνονται, ή - και αυτό είναι το πιο σωστό - λειτουργούν ως κόμμα της καπιταλιστικής διαχείρισης και υποβάλλουν προτάσεις, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες του συστήματος.

Το βασικό οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα που αναδεικνύεται τα τελευταία 20 χρόνια, δεν είναι πρόβλημα διαχειριστικό, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την υποβολή προτάσεων που αποβλέπουν στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Αυτό που διακρίνει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού τις δύο τελευταίες δεκαετίες, είναι σφοδρή επίθεση της αστικής τάξης και των κομμάτων της, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Και δεν είναι φαινόμενο μόνο του καπιταλισμού στην Ελλάδα, αλλά του καπιταλισμού διεθνώς, ως κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Δεν αποσκοπούν, δηλαδή, σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, αλλά στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Και ανάλογα με την σκοπιά που κάθε κόμμα βλέπει την κίνηση της κοινωνίας, είτε αναζητά λύσεις στα πλαίσια της ταξικής πάλης, είτε καταλήγει σε θλιβερό συμβουλάτορα της αστικής πολιτικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ