Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μανιφέστο διαχείρισης των καπιταλιστικών συμφερόντων

Σε στρατηγική σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, ο Α. Σαμαράς επαναδιατύπωσε χτες από τη Βόννη το πολιτικό στίγμα του κόμματός του

Οι εξαγγελίες Σαμαρά επιβεβαιώνουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κοινό και ενιαίο στόχο την υπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας
Οι εξαγγελίες Σαμαρά επιβεβαιώνουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κοινό και ενιαίο στόχο την υπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας
Η πιο ενεργή ανάμειξη του κράτους, για να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και για να επιβάλει το «νόμο και την τάξη», είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του ιδεολογικού μανιφέστου που επαγγέλλεται ο Α. Σαμαράς. Ο πυρήνας των όσων είπε χτες κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βόννη της Γερμανίας, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σύμπλευση της σοσιαλδημοκρατίας και των λεγόμενων φιλελευθέρων, όπως αυτή εκφράζεται και στη χώρα μας, με την ενιαία στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέρ του κεφαλαίου.

Κεντρική ιδέα της ομιλίας του Α. Σαμαρά ήταν ότι απαιτείται να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Επειδή «ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα, δε λειτουργούν πάντα υπό ιδανικές συνθήκες και επειδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η αγορά αποτυγχάνει στον οικονομικό της ρόλο», αυτό που χρειάζεται να γίνει σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι «κάτι παραπάνω από ελεύθερες αγορές: χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές».

Αυτή η «απαίτηση ανταγωνιστικότητας» δεν επιτυγχάνεται αυτόματα από μόνες τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται έναν εξωτερικό παράγοντα που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες. Αυτό το ρόλο μπορεί να το διαδραματίσει μόνο το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς, αναμασώντας τις διάφορες ξοφλημένες θεωρίες που σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι σε συγχορδία ανέσυραν με αφορμή την καπιταλιστική κρίση.

Αποσαφηνίζοντας στη συνέχεια ποιο κράτος θέλει, ο Α. Σαμαράς είπε: «Θέλουμε το κράτος να αναμιγνύεται συνετά, αλλά και αποφασιστικά, με τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση των αγορών και την εφαρμογή των κανόνων, με σαφή στόχο να αποκαθιστά τους κανόνες ανταγωνισμού». Μάλιστα, επιφύλαξε στο κράτος δύο ακόμα συμπληρωματικές αποστολές: να «συμπαραστέκεται» στα πιο εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα στο όνομα της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και να αποκαθιστά το νόμο και την τάξη γιατί, όπως είπε, «καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κοινωνικών αναστατώσεων και πολιτικής αναταραχής». Είναι φανερή η ταύτιση των θέσεων της ΝΔ με όσα νομοθετεί και προωθεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Ο Α. Σαμαράς διαπίστωσε ακόμα ότι χρειάζεται να γίνουν «εκτενείς επιδιορθώσεις στο οικονομικό μας μοντέλο και τους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς, ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων». Να περιοριστούν δηλαδή οι όποιες παρεμβάσεις και αλλαγές σε ανώδυνες για το καπιταλιστικό σύστημα τομείς και να παραμείνει έτσι αλώβητος ο εκμεταλλευτικός του χαρακτήρας που γεννάει και αναπαράγει τις οικονομικές κρίσεις.

Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ συνεργάτες του Α. Σαμαρά δε θέλησαν να σχολιάσουν τη χτεσινή δήλωση του Νικ. Κακλαμάνη με την οποία επαναβεβαίωσε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφασή του να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας, θεωρώντας ότι μια τέτοια συζήτηση ως «πρόωρη». Στη δήλωσή του πάντως ο Ν. Κακλαμάνης άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι θα κατέβει υποψήφιος ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση της Ρηγίλλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ