Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παιχνίδια με τη μειονότητα στη Θράκη

Θέμα μειονοτήτων στη Θράκη ανακίνησε για ακόμα μία φορά από την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας τη μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής ως «τουρκική μειονότητα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός άνοιξε το ζήτημα της Θράκης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διαμηνύοντας ότι η χώρα του θέλει να διευθετήσει τα «μειονοτικά ζητήματα με αμοιβαιότητα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν 3.000 Ελληνες στην Τουρκία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχουν και στη Θράκη 130.000 Τούρκοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Εγείραμε το πρόβλημα στις συνομιλίες μας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όταν ήρθε στην Κωσνταντινούπολη, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε». Επί της ουσίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη βάλει στο τραπέζι των διμερών επαφών θέμα μειονοτήτων, παρά την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να πείσει ότι δε συζητάει θέματα «που αφορούν σε Ελληνες πολίτες». Στην ίδια απάντηση, ο Τ. Ερντογαν είπε ότι «οι ορθόδοξοι κληρικοί λένε ότι έχουν προβλήματα, αλλά ανάλογα έχουν και οι δικοί μας στη Θράκη, οι οποίοι πρέπει να απολαύσουν συγκεκριμένα δικαιώματα».

Σύμφωνα με το Ρ. Ερντογάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδειξε να είναι «θετικός» στο να συζητηθεί το θέμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, από τις Βρυξέλλες, σχολίασε σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Ελλάδα δε συζητά «θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα Ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει, σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ