Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επαναφέρει τον πυρήνα των σχεδίων Γιαννίτση

Με επίθεση στο ΚΚΕ συνοδεύτηκε η χτεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι προωθεί τον «κοινωνικό διάλογο» επειδή δεν σκοπεύει να κάνει «το λάθος του Γιαννίτση»

Από πανεργατική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ τον Μάη του 2001 ενάντια στα σχέδια Γιαννίτση και στην αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου
Από πανεργατική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ τον Μάη του 2001 ενάντια στα σχέδια Γιαννίτση και στην αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου
Η σθεναρή και ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, η αποκάλυψη του βαθιά αντεργατικού χαρακτήρα των μέτρων που ανακοινώθηκαν για το Ασφαλιστικό, αλλά κυρίως οι αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται στους τόπους δουλειάς, ακόμα και από εργαζόμενους που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και καταφεύγει για μια ακόμη φορά στην επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ, επιδιώκοντας μάταια να αποδυναμώσει το κίνημα και να αποτρέψει την εκδήλωση μαζικών και επιθετικών αγώνων.

Χτες, για μια ακόμη φορά, κυβερνητικά στελέχη άφηναν να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους ότι «το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση και να συμπαρασύρει και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ», δείχνοντας ότι μετράνε σοβαρά τις αντιστάσεις που συναντά η αντιλαϊκή πολιτική τους σε πλατιά λαϊκά στρώματα που προεκλογικά εγκλωβίστηκαν στην προπαγάνδα και στο εμπόριο ελπίδων του ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Λοβέρδος, στο κλείσιμο της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, είπε για το ΚΚΕ ότι «αδιάλλακτος δεν είναι αυτός που οργανώνει μια συζήτηση, προτείνοντας λύσεις. Αδιάλλακτος είναι αυτός που δεν προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό διάλογο και παρεμποδίζει το διάλογο που διεξάγεται στο κοινωνικό πεδίο».

Το γιατί η κυβέρνηση επιτίθεται και προσπαθεί να ρίξει λάσπη στο ΚΚΕ, το αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, συζητώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως είπε «δεν θα κάνω το λάθος του Γιαννίτση. Θα περάσουμε τα μέτρα μέσα από διαβούλευση».

Από τη μια μεριά, ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ότι η κυβέρνηση, με τα προωθούμενα αντιασφαλιστικά μέτρα επαναφέρει τα σχέδια Γιαννίτση και τον πυρήνα της μεταρρύθμισης που επιχείρησε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ομολογεί ότι για να περάσουν τα αντιδραστικά της σχέδια πρέπει να προχωρήσει ο «κοινωνικός διάλογος», να αποτραπεί δηλαδή οποιαδήποτε οργανωμένη εργατική αντίδραση. Πολύ περισσότερο, ομολογεί ότι φοβάται τη δύναμη της εργατικής τάξης, που το 2001 κατάφερε με τον αγώνα της να υποχρεώσει σε αναδίπλωση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη συνέχεια επιστράτευσε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για να περάσει το νόμο Ρέππα.

Επιχαίρει για τη συναίνεση

Τους εργατικούς αγώνες προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που σήμερα η εργατική τάξη έχει μεγαλύτερη πείρα, η οποία μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αγώνες επιθετικούς, με διάρκεια και επιμονή. Στα αντιασφαλιστικά της σχέδια, η κυβέρνηση έχει τη συναίνεση της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που ασκεί «προγραμματική αντιπολίτευση» και στηρίζει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μοναδικό πολιτικό αντίπαλο, η κυβέρνηση έχει το ΚΚΕ, που παλεύει για να οργανωθεί ρωμαλέα και επιθετική απάντηση στα σχέδια της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Γι' αυτό επιτίθεται στο Κόμμα.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, ο ίδιος υπουργός παραδέχτηκε χτες ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ό,τι και αν γίνει», αφού, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση «έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ». Πηγές του υπουργείου μετέφεραν ακόμα την ικανοποίηση του Αν. Λοβέρδου για «τη στήριξη που του παρείχαν δημόσια δυο τουλάχιστον βουλευτές της ΝΔ» κατά της συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ με έμφαση υπογράμμιζαν ότι ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ «θα βάλει εμπόδια, αφού θέλει να κυβερνήσει και δεν θέλει να βρει μπροστά του το Ασφαλιστικό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ