Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλότιμη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια

Ρωτήθηκε χτες ο Αλέξης Τσίπρας από δημοσιογράφο του ρ/σ «Βήμα»: «Είδαμε αυτό τον διασυρμό της Αριστεράς, γιατί διασύρουν τις ιδέες και την ιστορία της Αριστεράς αυτές οι κουκούλες, αυτοί οι εμπρησμοί, αυτοί οι βανδαλισμοί, αυτή η αθλιότητα. Το ΚΚΕ ξεμπέρδεψε μ' αυτή την ιστορία. Εκείνος που τα έχει μπερδέψει είναι ο Συνασπισμός». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν ξέρω αν ξεμπερδεύει κανείς με την απουσία του. Το ΚΚΕ απουσίαζε τις ημέρες που χιλιάδες νέοι άνθρωποι είναι στο δρόμο παρά το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί. Για να διαδηλώσουν ειρηνικά, προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν τις πορείες τους. Δεν είχαν καμία σχέση με όλους αυτούς, τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες, τις ομάδες τυφλής βίας, όλος αυτός ο κόσμος, τα νέα παιδιά και το ΚΚΕ να απουσιάζει; Το ΚΚΕ που εν πάση περιπτώσει έχει μία ιστορία χρόνων στο λαϊκό και στο νεολαιίστικο κίνημα να απουσιάζει; Να είναι απών; Και την Κυριακή και τη Δευτέρα; Δεν νομίζω ότι έτσι μια πολιτική δύναμη ξεμπερδεύει με την ιστορία».

Παρατήρηση πρώτη: Προφανώς, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάγκη να σπρώξει τη συζήτηση αλλού. Προφανώς, αποφεύγει να αρθρώσει μια ρητή και κατηγορηματική θέση απέναντι στους κουκουλοφόρους «μπαχαλάκηδες». Η «μεγάλη αγκαλιά» που τους είχε προσφέρει πέρυσι (κατά δήλωση του Αλ. Αλαβάνου) και η ανάγκη να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου «κινηματικού υποκειμένου», μακριά και ενάντια στην οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, αντικειμενικά τον υποχρεώνει να σφυρίζει κλέφτικα όταν ερωτάται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρατήρηση δεύτερη: Φιλότιμη, αλλά λίγη και αποτυχημένη η προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αναμασώντας τα «επιχειρήματα» με τα οποία τα συγκροτήματα του Τύπου προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την καθαρή θέση του ΚΚΕ απέναντι στα όσα έγιναν τον περσινό Δεκέμβρη και τις προηγούμενες μέρες. Αυτό που ενοχλεί το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το αστικό πολιτικό σύστημα (θυμίζουμε ότι στις κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου καλούσαν όλοι, από την κυβέρνηση μέχρι τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, χώρια το σπρώξιμο από τα ΜΜΕ των μεγαλοεργοδοτών), είναι ότι το ΚΚΕ δεν απουσιάζει από καμία δράση, από καμία εκδήλωση του κινήματος με αιτήματα και στόχους που προάγουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Κι όχι μόνο δεν απουσιάζει, αλλά μοχθεί για την ανάπτυξή τους. Με τη συμβολή του για την επιτυχία και τη συμμετοχή των δυνάμεών του στα σημερινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στην απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Δεκέμβρη. Αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με τη μόρφωση και τη δουλειά, δίνοντας απαντήσεις σύμφωνες με τις λαϊκές ανάγκες και αντιπαλεύει την εφαρμοζόμενη πολιτική, θύμα της οποίας υπήρξε και ο 16χρονος Αλ. Γρηγορόπουλος. Τιμά τη μνήμη του παλεύοντας για τα δίκια των ανθρώπων του μόχθου και των παιδιών τους. Αντιπαλεύοντας στην πράξη την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό. Θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα για κίνημα καλά οργανωμένο και συγκροτημένο, περιφρουρημένο από ενέργειες και μηχανισμούς τρομοκράτησης και συκοφάντησής του. Από αυτή τη συγκροτημένη δράση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι πάντα απών. Οχι μόνο επειδή το μπόι του δε φτάνει μέχρι εκεί - μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι δυνάμεις του στο εργατικό και το φοιτητικό κίνημα -, αλλά και επειδή η στρατηγική που υπηρετεί είναι έξω και ενάντια στο συνεπές, ριζοσπαστικό κίνημα των εργαζομένων και του λαού.


Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ