Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Ελιγμοί για να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί

Με στόχο να μείνει ανοιχτή η πόρτα της ένταξης για την Τουρκία, τα συμπεράσματα αναμένεται να περιέχουν ευχολόγια για το Κυπριακό

Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ είναι κατασκεύασμα που υπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και όχι το δίκιο των λαών
Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ είναι κατασκεύασμα που υπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και όχι το δίκιο των λαών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με έναν «εποικοδομητικό ελιγμό», που επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και δίνει τα προσχήματα για την επίκληση του βέτο, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Αθήνα και Λευκωσία κρίνουν ότι βελτιώθηκε σημαντικά το κείμενο το συμπερασμάτων, δίνοντας το δικαίωμα επιβολής μονομερών κυρώσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Αγκυρα (η Λευκωσία μπορεί να αρνηθεί να ανοίξουν κάποια κεφάλαια του διαπραγματευτικού κύκλου).

Οπως υποστήριξε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, στόχος της Κύπρου ήταν «να ενισχυθεί η γλώσσα των συμπερασμάτων και δεύτερον να μην περιέχουν κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την Κύπρο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ενέργειες και αυτό το πετύχαμε». Παρά τις δυσκολίες, η Λευκωσία μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για ουσιαστική βελτίωση των Συμπερασμάτων έκανε λόγο και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, που υποστήριξε ότι πρέπει να «είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», αφού με «ξεκάθαρη γλώσσα βάλαμε κάποια πράγματα στη σωστή τους θέση».

Στην πραγματικότητα, τα συμπεράσματα της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τα οποία προδιαγράφουν τις αποφάσεις που αναμένεται να πάρουν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 10 και 11 του Δεκέμβρη, δε διαφοροποιήθηκαν ως προς την ουσία τους από τις κατά καιρούς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγχαρητήρια και «συστάσεις» για τους τύπους

Σε κάθε περίπτωση, αποφεύχθηκε η επιβολή κυρώσεων, ή έστω η απειλητική γλώσσα προς την Τουρκία, καθώς τα συμπεράσματα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ στην περιοχή και τη διαμόρφωση των αναγκαίων για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο ενδοϊμπεριαλιστικών συσχετισμών.

Οι «27 συγχαίρουν την Τουρκία για την «πρόοδο» που έχει επιτύχει σε μία σειρά από τομείς, όπως η «δικαιοσύνη, οι σχέσεις πολιτείας - στρατού και τα πολιτιστικά δικαιώματα», χαιρετίζεται η «δημοκρατική πρωτοβουλία», όσον αφορά το κουρδικό, ενώ η Τουρκία αναγνωρίζεται ως «παίκτης - κλειδί» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Νότιου Καυκάσου, καθώς και στην ενέργεια, που αποτελεί ένα από τα κύρια δέλεαρ για την ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία αναγνωρίζεται ως ο μεσολαβητής του διαλόγου των πολιτισμών στην περιοχή, δηλαδή, της προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή της «Ευρείας Μέσης Ανατολής και της Ασίας».

Για τους τύπους, η Αγκυρα καλείται να επιταχύνει τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και υπενθυμίζεται η πάγια έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία καλείται να εφαρμόσει χωρίς εξαιρέσεις το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας να ανοίξει δηλαδή αεροδρόμια και λιμάνια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο όσον αφορά την ομαλοποίηση των σχέσεών της με τη Λευκωσία και ζητείται άμεση πρόοδος.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να τις υποστηρίξει ενεργά με στόχο μία δίκαιη, κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της ΕΕ.

Για τον Μάρτη παραπέμφθηκε η ΠΓΔΜ

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, το Συμβούλιο παρέπεμψε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην επόμενη προεδρία, αναφέροντας στην επόμενη παράγραφο ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας συμπεριλαμβανομένης και μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπέδειξε ως υπαίτια για την απόφαση του Συμβουλίου την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο περαιτέρω διαπραγμάτευσης «και κάποιας προσέγγισης» με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής βασικά ζητήματα παραμένουν η αποφασιστική επιβολή της Συνθήκης της Λισαβόνας στους λαούς των «27», η οποία ενσωματώνει στο ακέραιο όλες τις αντιδραστικές διατάξεις του Ευρωσυντάγματος, αλλά και η οικονομία, σε σχέση με τη «συνεχιζόμενη οικονομική κρίση».

Στα συμπεράσματα και αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένονται ουσιαστικές αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές γραμμές, με το πρόσχημα της βιωσιμότητας των οικονομικών, οι οποίες θα επιταχύνουν μέτρα εναντίον των εργαζομένων, της διάλυσης του ασφαλιστικού, που έχει ήδη δρομολογηθεί και της επιβολής του εργασιακού μεσαίωνα, που εκφράζεται στο πνεύμα της ευελφάλειας και των άλλων σχεδίων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Φλεβάρη η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα(2014-12-11 00:00:00.0)
Αντιδραστική και βαθιά ταξική ατζέντα(2009-12-10 00:00:00.0)
Κυρίαρχα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα(2009-12-08 00:00:00.0)
Επιστολή Χριστόφια στους «27» για Τουρκία(2009-11-27 00:00:00.0)
Σταθερό μέτωπο κατά των λαών(2006-06-16 00:00:00.0)
«Ταύτιση απόψεων»(2003-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ