Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δια-«λύει» τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

Μπουρλότο στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση βάζει η κυβέρνηση, ανατρέποντας εκ βάθρων όλα τα δεδομένα, το ύψος των συντάξεων, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το εύρος και την ποιότητα των παροχών υγείας. Πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια της ανατροπής, τοποθετεί ένα «νέο» μοντέλο χωρίς καμιά εγγύηση του Δημοσίου. Πυρήνας αυτού του νέου μοντέλου, η «ανταποδοτικότητα» με κατάργηση κάθε αναδιανομής και αλληλεγγύης μεταξύ των ασφαλισμένων, η δημιουργία κεφαλαιοποιητικών συστημάτων και η αντικατάσταση της δημόσιας σύνταξης με τη λεγόμενη «βασική», που θα αντιστοιχεί στα σημερινά προνοιακά επίπεδα, δηλαδή σε λίγα ψίχουλα.

Η κατάργηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τα ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν απομείνει, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των Ταμείων, αυτή είναι τελικά η «Λύση του Ασφαλιστικού» που εκκόλαπτε τόσο καιρό η κυβέρνηση. Τη «λύση» αυτή σε όλη της την προκλητικότητα και σε όλο της τον κυνισμό, παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Λοβέρδος στο διάλογο - απάτη που έστησε με τους «κοινωνικούς εταίρους» και μάλιστα με την απόλυτη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων και της Επιτροπής των Ειδικών με την ηγεσία του υπουργείου, έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να «τελειώνει» με τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Οι «κατευθυντήριες γραμμές» που έδωσε η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού και οι «δομικές αλλαγές» που επιδιώκει να κάνει δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία για τη «λύση» που κυοφορείται. Ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης πετάγεται στον Καιάδα της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ όλες οι σταθερές του σημερινού συστήματος αμφισβητούνται ευθέως.

Η περιγραφή του «προβλήματος» από τον αρμόδιο υπουργό επιβεβαιώνει και τις πραγματικές τους προθέσεις. Δεν μπορούμε, υπαινίχθηκε ο υπουργός, «να πετάμε τα χρήματα του ελληνικού λαού στη μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού, που ήδη άνοιξε, στη χοάνη όπου τα χρήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων χάνονται και δεν αξιοποιούνται». Πέταμα, λοιπόν, τα χρήματα για τις συντάξεις και την υγεία, «χοάνη» η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και ως εκ τούτου πρέπει να την πετάξουμε στα σκουπίδια της Ιστορίας. Στη θέση του θα δημιουργηθεί - λέει η κυβέρνηση - ένα νέο σύστημα. Ποιο είναι, όμως, αυτό το «νέο σύστημα»; Το ΠΑΣΟΚ έχει την απάντηση και αυτή είναι ξεκάθαρη. Το νέο σύστημα δε θα εγγυάται ούτε τα σημερινά επίπεδα συντάξεων και παροχών υγείας. Το αντίθετο, υπόσχεται συντάξεις πρόνοιας και για κάποιο συμπλήρωμα παραπέμπει στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων, αφού το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει, καθώς «Το ασφαλιστικό μας σύστημα θέτει σε κίνδυνο... την εθνική οικονομία»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ