Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντηρούν το αίτημα για εγγυήτριες δυνάμεις

Πιο δραστική παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ των τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο ζήτησε χτες ο Ερντογάν, στη συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Επιμένει το ψευδοκράτος στη διατήρηση ξένων εγγυητριών δυνάμεων στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά τη λύση του Κυπριακού, στο πνεύμα του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν, όπως προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά. Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για πολιτική πίεσης εναντίον της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καλώντας τους ηγέτες «που βλέπουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις να εναντιωθούν στις θέσεις των Ελληνοκυπρίων, που προσπαθούν να δώσουν το μήνυμα ότι δε θα υπάρξει λύση».

Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής που θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, προς όφελος των επιδιώξεων της Αγκυρας, επαναφέροντας την πρόταση για τετραμερείς συναντήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ελλάδα και τα «κυπριακά μέρη», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πρότεινε επίσης την εμπλοκή της Ουάσιγκτον και στη διαδικασία των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και την άσκηση πιέσεων για λήξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση λύσης μέχρι το Μάη.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απάντησε σε σκληρή γλώσσα επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε δέχεται χρονοδιαγράμματα. Είπε ακόμα ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται, καίγεται για λύση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε μια λύση για χάριν της λύσης. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης για χάριν του χρόνου που θα επιτευχθεί η λύση, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι η παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει τις συνθήκες και τα δεδομένα, μέσα στα οποία αγωνιζόμαστε για λύση».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση δε δέχεται επιδιαιτησίες και απέρριψε τις προτάσεις για τετραμερείς και πενταμερείς, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια διαδικασία σήμερα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στόχος μας είναι να πάμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος με την προσδοκία και την ευχή ότι στις δικές μας εποικοδομητικές θέσεις θα συναντούμε τις εποικοδομητικές θέσεις της άλλης πλευράς, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του λαού, ενώπιον των δύο κοινοτήτων, με στόχο αυτή τη συνέγκριση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις και προτάσεις περί χρονοδιαγραμμάτων, υπογράμμισε ότι είναι ευχή όλων να λυθεί το Κυπριακό έως το Γενάρη ή το Φλεβάρη, ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι με ευχολόγια που θα φτάσουμε σε λύση, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Σήμερα πραγματοποιείται ακόμα μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικατοχικές διαδηλώσεις και προκλήσεις(2009-11-17 00:00:00.0)
Ανοίγει το εδαφικό(2009-06-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συνομιλίες(2009-03-27 00:00:00.0)
Καταδίκη των επιθέσεων εναντίον Τουρκοκυπρίων(2009-01-21 00:00:00.0)
«Αγαρμποι» οι χειρισμοί Ταλάτ(2008-12-11 00:00:00.0)
«Δύο κράτη, δύο λαοί» κατά το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ(2008-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ