Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαρωτικές ανατροπές με Δούρειο Ιππο το «διάλογο»

Απανωτές συνεργασίες του πρωθυπουργού με υπουργούς του, μπροστά στη φιέστα που ετοιμάζει την ερχόμενη βδομάδα για να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης»

Κάθε αναμονή, κάθε ανοχή στους ελιγμούς της κυβέρνησης μπορεί να στοιχίσει πολλά στην εργατική τάξη. Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και ταξική, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 17 Δεκέμβρη
Κάθε αναμονή, κάθε ανοχή στους ελιγμούς της κυβέρνησης μπορεί να στοιχίσει πολλά στην εργατική τάξη. Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και ταξική, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 17 Δεκέμβρη
Με «δούρειο ίππο» την έναρξη του προσχηματικού «εθνικού κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση επισπεύδει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και την επιβολή νέων φόρων, με στόχο τη διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Με αντικείμενο την προετοιμασία του «κοινωνικού διαλόγου», που στόχο έχει να ενισχύσει το κλίμα του «ταξικού εταιρισμού», αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό της αντιλαϊκής επίθεσης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε χτες αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδο, Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ο Γ. Παπανδρέου σε μια εκδήλωση - φιέστα και προκειμένου να φορέσει ο «εθνικός κοινωνικός διάλογος» το «μανδύα» της «διαφάνειας» και της «διαβούλευσης», θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία παρουσία των «κοινωνικών εταιρών». Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσδοκούν να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή «νομιμοποίηση», ποντάροντας και στη συναίνεση που προσφέρει η ΝΔ στον πυρήνα των προωθούμενων αντιδραστικών μέτρων.

«Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις μεγάλες αλλαγές και τομές που πρέπει να γίνουν. Θα θέσουμε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν από χρόνια την ελληνική κοινωνία και δεν μπορούν πλέον να μείνουν κρυμμένα κάτω από το χαλί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών στόχων.

Ερχονται νέες ανατροπές και φόροι

Οι προτάσεις που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό δείχνουν τις ισχυρές δεσμεύσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο να ξεθεμελιώσει κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, σε συνέχεια αντίστοιχων νομοθετικών παρεμβάσεων της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Αν. Λοβέρδος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει από το 2000 τις αλλαγές» στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά τότε «δεν προχωρήσαμε», υπονοώντας ουσιαστικά ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε να ολοκληρώσει το αντιασφαλιστικό «σχέδιο Γιαννίτση»!

Ο ίδιος, κινδυνολογώντας, ισχυρίστηκε ότι το «το 2015 το σύστημα θα εκραγεί» και ότι «το 2016 δε γνωρίζει ποιος θα μπορεί να πάρει 14 συντάξεις». Στόχος της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι «σε βάθος δεκαετίας να δημιουργηθούν 3 ταμεία κύριας ασφάλισης και να υπάρξει ομαδοποίηση των επικουρικών», προαναγγέλλοντας το πετσόκομμα των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνστατίνου, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, προεξόφλησε τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2010, ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό, να καταθέσει συμπληρωματικό ή να πάρει νέα πρόσθετα μέτρα». Ουσιαστικά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για καινούρια φορολογική επιδρομή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που σημείωσε πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι στο τραπέζι του «διαλόγου» θα τεθεί η καθιέρωση της «λίστας φαρμάκων», βάση της οποίας θα εξαιρεθούν πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αγορά των οποίων θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Η υπουργός σημείωσε ότι αντικείμενο του «διαλόγου» θα είναι και η σύσταση «ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», όπως ήδη προτείνει η κυβέρνηση, που θα οδηγήσει σε νέα δραστική μείωση των παροχών υγείας, ενίσχυση της εμπορευματοποίησής τους και επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος και των ασφαλιστικών ταμείων.

Προνόμια για το κεφάλαιο

Στον αντίποδα της αντιλαϊκής επέλασης βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Η Λ. Κατσέλη, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης και των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, ώστε όπως σημείωσε: «Αυτές να γίνουν πιο φιλικές προς τους επενδυτές». Στόχος της κυβέρνησης τόνισε είναι «ο συντονισμός όλων των φορέων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Η ίδια ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «νέο επενδυτικό νόμο» που θα δίνει κίνητρα και επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν «στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Τουρισμό, την Πληροφορική, τη Βιοτεχνολογία». Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο «διάλογο» για το φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση, σημείωνε πως ισχύει η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι δε θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «όταν ξεκινήσει ο διάλογος θα φανούν και οι θέσεις μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ