Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι συνομιλίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με θέμα το κεφάλαιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων συνεχίστηκαν και στη συνάντηση της Τρίτης 24 Μάρτη οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο οποίος και δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της ΕΕ. Ο Τ. Ζεριχούν έκανε λόγο για θετική και παραγωγική συνάντηση, λέγοντας ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα, σμικρύνθηκαν οι διαφορές και οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών θα συγκεντρώσουν σε ένα έγγραφο τις θέσεις, προκειμένου να δοθούν στους δύο ηγέτες στην επόμενη συνάντηση, η οποία καθορίστηκε για τις 2 Απρίλη. Το «κεφάλαιο ΕΕ» θα ακολουθήσει αυτό της «οικονομίας».

Και ο Κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του αποτίμησε θετικά τη «σχετική πρόοδο», η οποία σημειώθηκε κατά την τελευταία συνάντηση.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις ΗΠΑ δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στις 30 Μάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και αναμένεται πλέον εντός του Απρίλη, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται σε εμπόδια που δημιούργησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως επίσης και στο πρόγραμμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας ότι οι προσπάθειες για πρόσκληση του Μ. Ταλάτ στις ΗΠΑ και συνάντηση με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συνεχίζονται.

Παράλληλα, όπως διαρρέει η Τουρκία, η Αγκυρα θα ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στην Κυπριακή Δημοκρατία και να διαβιβάσει σαφές μήνυμα στη Λευκωσία ότι θα υπάρξει κόστος, σε ενδεχόμενη αποτυχία των απευθείας συνομιλιών που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές ο Μ. Ταλάτ απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτεριγκ επιστολή στην οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ζητά όπως μέχρι την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, «οι δύο έδρες των Τουρκοκυπρίων παραμένουν κενές και δοθεί το δικαίωμα του παρατηρητή στους Τουρκοκύπριους». Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα ο Χ. Ερτσακιτζά ισχυρίστηκε ότι η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού και όχι στη «δημιουργία προβλημάτων» και είπε ότι ανησυχεί «για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο των Οικολόγων, όπου είπε ότι για την αποτυχία των συνομιλιών υπαίτια θα είναι η Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ