Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολη η χώρα ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry S. Truman» έδεσε στη Σούδα στα μέσα της βδομάδας
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry S. Truman» έδεσε στη Σούδα στα μέσα της βδομάδας
Ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια έχει γίνει ολόκληρη η χώρα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «απογειώνει» σε νέα ύψη την εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις τους στην περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αγορών και «σφαιρών επιρροής».

Συνοπτικά, και σε διάστημα μόλις λίγων ημερών:

-- Στις 17/5 επιθεώρησε την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, συνοδευόμενος από αρμόδια στελέχη της λυκοσυμμαχίας, ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του ολέθριου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική του στρατηγική. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταγγείλει εδώ και μήνες εργασίες αναβάθμισης στη βάση του Αραξου, που παραπέμπουν σε «φιλοξενία ειδικών όπλων», με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» κάθε άλλο παρά να καθησυχάζουν.

Μάλιστα, Τούρκος υποπτέραρχος ε.α., μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ» την Πέμπτη, επιβεβαίωσε τη χρήση των έτοιμων γι' αυτόν το σκοπό εγκαταστάσεων του Αραξου ως ...εναλλακτικού χώρου αποθήκευσης πυρηνικών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μεταφέροντάς τα από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όπου βρίσκονται σήμερα, αν χειροτερέψουν κι άλλο οι σχέσεις των κυβερνήσεων Τραμπ - Ερντογάν.

Ο Τούρκος υποπτέραρχος Ερ. Καρακούς σχολίασε σχετικά ότι «ενόψει των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των εντάσεων στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, η Αθήνα επιδιώκει να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτήν την κατάσταση. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Αραξο είναι μια προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα».

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας τα υπερσύγχρονα στρατιωτικά αμερικανικά μη επανδρωμένα «αεροχήματα» (UAV) MQ-9 «Reaper» («Θεριστής»). Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Eric Pahon, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται «προσωρινά» στη Λάρισα, καθώς η βάση τους στην Αφρική επισκευάζεται. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι κατέφτασαν και επιχειρούν εδώ σε ένα πρόγραμμα «συνεκπαίδευσης» με τα αντίστοιχα «αεροχήματα» του Ελληνικού Στρατού, που βέβαια έχουν πολύ περιορισμένες, υποπολλαπλάσιες δυνατότητες, ενώ η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει σε μονιμότερη βάση τα όπλα αυτά. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, έχουν κουβαλήσει στη Λάρισα όλα τα απαραίτητα κλιμάκιά τους, από χειριστές και τεχνικούς μέχρι προσωπικό φύλαξης, με τον Er. Pahon να σημειώνει σχετικά ότι η συμβολή των «Reaper» στην επίτευξη «κοινών στόχων» ΗΠΑ - Ελλάδας στην περιοχή είναι καθοριστική, ειδικά για την αντιμετώπιση «απειλών» που προέρχονται από το νότο.

Στο μεταξύ - σε άλλη μια επιβεβαίωση του «κομβικού ρόλου» που παίζει στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή η βάση - κατέπλευσε στη Σούδα, για ανεφοδιασμό και για να πάρουν οι Αμερικανοί φονιάδες «μια ανάσα», το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», αιχμή του δόρατος των Αμερικανών, σε αυτήν τη φάση των επιχειρήσεών τους, στα χτυπήματα που συνεχίζουν σταθερά στη Συρία και ευρύτερα στη Μ. Ανατολή, όπου κονταροχτυπιούνται με τη Ρωσία και μακελεύουν τους λαούς για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των σφαιρών επιρροής.

Επίσης, τρία από τα πλοία της αρμάδας συνοδείας του κατέπλευσαν σε άλλα ελληνικά λιμάνια, προς «σύσφιξη σχέσεων» με τον ντόπιο πληθυσμό, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η διεύθυνση των μακελάρηδων. Το καταδρομικό «USS Nomandy» κατέπλευσε στη Σαντορίνη. Το αντιτορπιλικό «USS Forrest Sherman» στη Ρόδο. Το, δε, αντιτορπιλικό «USS Bulkeley» κατέπλευσε στον Πειραιά.

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα είχε καταπλεύσει στην Κέρκυρα και το αποβατικό «USS New York», που είναι ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική και στην παρούσα φάση ανήκει στην αρμάδα συνοδείας του ελικοπτεροφόρου των Αμερικανών «Iwo Jima», που πριν αναπτυχθεί νότια του Σουέζ, είχε περάσει από τις ελληνικές θάλασσες. Θυμίζουμε ότι τότε η κυβέρνηση δεν δίστασε να στείλει και το υποβρύχιο «Παπανικολής» ως συνοδεία του «σε συνεργασία με έτερες μονάδες συνοδείας του Ναυτικού των ΗΠΑ». Η τέτοια αποστολή συνοδείας τόσο σημαντικού πλοίου ήταν η πρώτη από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η τελική φάση της λεγόμενης «αξιολόγησης» του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη από ανώτατους ΝΑΤΟικούς διοικητές, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ως «Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ» για το συντονισμό κάθε είδους δολοφονικών επιχειρήσεων και αποστολών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ