Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Κ. Αβραμόπουλος
Ο Κ. Αβραμόπουλος
Με μεγάλη συμμετοχή φίλων και οπαδών του Κόμματος απ' όλες τις ηλικίες πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/5 η εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στο αίθριο του Μουσείου Τσιτσάνη - πρώην φυλακές Τρικάλων, έναν χώρο συνδεδεμένο με στιγμές των πολιτικών διώξεων των κομμουνιστών στο παρελθόν, όταν το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία.

Στην εκδήλωση, με θέμα «Η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, η συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας για τη στρατηγική αναβάθμιση και ο κίνδυνος εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η στάση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό αφιέρωμα στη φιλία των λαών και στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που περιλάμβανε αφήγηση σημαντικών στιγμών της ζωής του ποιητή, απαγγελία ποιημάτων του καθώς και ερμηνεία μελοποιημένων στίχων του.

Στην ομιλία του, ο Κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε την πολύμορφη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον χαρακτηρισμό «μεντεσέ», που αποδίδει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τη βαρβαρότητα, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πολεμικών δαπανών στην Ευρώπη μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Οι δαπάνες αυτές φτάνουν πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ». Στάθηκε επίσης στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, λέγοντας: «Η αστική τάξη της Τουρκίας διαθέτει στρατεύματα κατοχής σε Κύπρο, Ιράν και Αφρίν, και βάσεις σε άλλες χώρες. Διεκδικεί ΑΟΖ σε Αιγαίο και Κύπρο. Η γραμμή της είναι να εδραιώσει και να κατοχυρώσει διεκδικήσεις που μέχρι τώρα ήταν σε φραστικό επίπεδο. Εχει περάσει στην προώθηση της πολιτικής της με στρατιωτικά μέσα. Στο εσωτερικό της χώρας της έχει εντείνει την καταστολή και τη βία, όπως εκφράζονται με συλλήψεις, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.λπ. Θυμίζουμε τη δήλωση Ερντογάν ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας είναι τρομοκρατική οργάνωση, επειδή τόλμησε να σηκώσει στο Πανεπιστήμιο πανό που καταδίκαζε την επέμβαση στο Αφρίν».


Ανέδειξε τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσπαθώντας «να περάσει στους εργαζόμενους την αντίληψη ότι η ίδια είναι ικανή να δίνει λύσεις, ότι μπορεί να χειρίζεται δύσκολα προβλήματα και ότι η πάλη του λαού περισσεύει. Εμφανίζει, δε, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ποιους; Αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Ως ΚΚΕ ενημερώνουμε το λαό ότι οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και δικαίως ανησυχεί. Η ανησυχία όμως αυτή χρειάζεται να μετατραπεί σε μαζική δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μην εγκλωβίζει τη σκέψη στο πότε θα γίνει ο πόλεμος.

Επιβάλλεται τώρα ο λαός με την οργανωμένη πάλη του να διεκδικεί μαζικά: Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κανένας Ελληνας στρατιώτης, κανένας στρατιωτικός σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων. Καμία αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα έχουν καθιερώσει. Δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης με το λαό της Τουρκίας. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ