Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΑμερικανοΝΑΤΟική «γέφυρα» στο «σύστημα που κινείται»

«Ο Μάικ Πομπέο και ο Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν την άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, σε βασικούς τομείς συνεργασίας.

Ο Αμερικανός υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. (...)

Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σε αυτά και άλλα διμερή ζητήματα, της περιοχής και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες μέρες, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο, για τους ρόλους «σημαιοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή, δίνει εύγλωττα την «κεντρική ιδέα» των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες ο ΥΠΕΞ στην επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου πέρα από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συναντήθηκε και με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ, Τζ. Μπόλτον, καθώς και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, γερουσιαστές, εκπροσώπους λόμπι κ.τ.λ.

Δίνοντας, από τη μεριά του, το περίγραμμα των όσων συζήτησε με τους Αμερικανούς, ο Ν. Κοτζιάς μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές είπε ότι «τα κύρια θέματα που συζητήσαμε ήταν, πρώτον, η παραπέρα ανάπτυξη της στρατηγικής μας σχέσης που αφορά από ζητήματα Ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής συνεργασίας, πολιτιστικής συνεργασίας, συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, επενδύσεις και οικονομία (...) Δεύτερον (...) τα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (...) Τρίτον, κουβεντιάσαμε για τα Βαλκάνια και την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών που έχει η χώρα μας», στη λογική εμπέδωσης της αμερικανοΝΑΤΟικής «ειρήνης» και «σταθερότητας» που μόνο τέτοιες δεν είναι.

Κομμάτι των συζητήσεων του Ν. Κοτζιά στις ΗΠΑ ήταν και το Κυπριακό, αλλά και οι σχέσεις με την Αγκυρα, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει - κατά πληροφορίες - το αφήγημά του περί της Τουρκίας ως μιας «νευρικής δύναμης», που προκαλεί γενικότερα «αστάθεια» στην ευρύτερη περιοχή που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, στο δρόμο προς τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και την είσοδο στον Ειρηνικό. Ενα αφήγημα που συμπληρώνεται από όσα επαίρεται η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα επί ημερών της είναι «πυλώνας σταθερότητας», εγγύηση για τα σχέδια των ΗΠΑ, παίρνοντας συγχαρητήρια για τους ανοιχτούς διαύλους και τη συμβολή της στην προσπάθεια να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο των ανταγωνισμών.

Ως προς αυτό, αξίζει να καταγραφούν τα όσα είπε για τη συνάντησή του με τον σύμβουλο του Τραμπ, Τζ. Μπόλτον, ο Ν. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι αυτή αφορούσε «τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα πού κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί εξέφρασαν και την ...ευαρέσκειά τους για μια σειρά από σχήματα που στήνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, διεκδικώντας ρόλο «γέφυρας» για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Μ. Ανατολή, Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια. Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν και η πρόσφατη συνάντηση στο Σούνιο μεταξύ χωρών της ΕΕ που ανήκουν στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια συν τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ενδεικτικά, άλλωστε, για τους «ρόλους» που διψάει να αναλάβει για λογαριασμό της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης η κυβέρνηση, είναι τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών: «Η Ελλάδα, τα τριάμισι αυτά χρόνια που μπορώ να γνωρίζω καλά, έχει αναβαθμιστεί. Ολοι γνωρίζουν ότι είναι ένας διεθνής πια παίκτης, που παίρνει πρωτοβουλίες στην περιοχή, σφραγίζει την περιοχή και, κατά συνέπεια, η σημασία της για όλους τους ισχυρούς αυτού του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερη».


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανεξάντλητη» η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2021-08-28 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια(2018-05-23 00:00:00.0)
Τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο πρωθυπουργός(2018-05-19 00:00:00.0)
Με ευρωενωσιακή ατζέντα το παζάρι με Τουρκία και ΠΓΔΜ(2018-05-03 00:00:00.0)
«Πολύ επιτυχημένη» η επιχείρηση περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια(2017-03-16 00:00:00.0)
Ψάχνουν «εμπιστοσύνη» για να προχωρήσουν οι «μπίζνες»(2015-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ