Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 26 Μάη

1924 Οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας, με αίτημα την αύξηση των αποδοχών. Ακολουθούν οι σιδηροδρομικοί, οι αρτεργάτες, οι ηλεκτροτεχνίτες και οι υποδεματεργάτες. Στις 11/6 η κυβέρνηση κηρύσσει την επιστράτευση των απεργών.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις.

1940 Αρχίζει η Μάχη της Δουνκέρκης. Ο βρετανικός στόλος καταφέρνει να μεταφέρει στη Μ. Βρετανία 300.000 Βρετανούς και 40.000 Γάλλους στρατιώτες, που είχαν περικυκλωθεί και καθηλωθεί από τον προελαύνοντα γερμανικό στρατό στις ακτές, αφήνοντας ωστόσο πίσω του σημαντικότατο οπλισμό και άλλο υλικό.

1941 Ξεκινά στην κατεχόμενη από τους ναζί βόρεια Γαλλία δεκαπενθήμερη απεργία των ανθρακωρύχων, υπό την καθοδήγηση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Παίρνουν μέρος πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι.

1942 Υπογράφεται στο Λονδίνο σοβιετοβρετανικό Σύμφωνο Συμμαχίας στον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και μεταπολεμικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας.

1946 Συνέρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών, με 450 αντιπρόσωπους από 200 γυναικείους συλλόγους της χώρας.

1947 Ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο μεγαλύτερος τόπος μαρτυρίου, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης του αστικού κράτους, αλλά και κορυφαίο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης.

1955 Ο Νικίτα Χρουστσόφ επισκέπτεται το Βελιγράδι και καταδικάζει τη μέχρι τότε πολιτική της ΕΣΣΔ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

Κυριακή 27 Μάη

1840 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1927 Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σοβιετική Ενωση, προσπαθώντας μ' αυτόν τον τρόπο να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας απομόνωσης της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, καμία χώρα δεν την ακολουθεί, με αποτέλεσμα στις 3/10/1929 η Βρετανία να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.

1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά (Μάχη της Κρήτης).

1942 Δολοφονείται ο ναζί «προτέκτορας της Τσεχίας» Ράινχαρτ Χάιντριχ. Δεύτερος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χ. Χίμλερ, ήταν εκείνος που ετοίμασε το γενικό σχέδιο των μέτρων που απαιτούνταν για την «τελική λύση» εξόντωσης των Εβραίων. Δολοφονήθηκε από δύο άντρες της «Ελεύθερης Τσεχίας», που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί στη Βρετανία.

1948 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει γράμμα προς όλες τις Κομματικές Οργανώσεις στις πόλεις και όλα τα μέλη του Κόμματος, με το οποίο καθορίζει πως δουλειά του κάθε κομμουνιστή στις πόλεις είναι να εξυπηρετεί απόλυτα τον Δημοκρατικό Στρατό και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

1958 Πεθαίνει ο Κώστας Θέος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1963 Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.

1963 Ωρα 1.22 πρωινή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή.

1985 Σαράντα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ φιλάθλων στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, λίγο πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ των ομάδων Γιουβέντους και Λίβερπουλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ