Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2018 - αριθ. φύλλου: 13005

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ «ψηφίδα» στο γεωπολιτικό παζλ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Νέα συνάντηση με Ντιμιτρόφ και Νίμιτς είχε χτες στη Ν. Υόρκη ο Ν. Κοτζιάς


ΣΕΛ.  3
«ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
Διαψεύδεται και επίσημα το παραμύθι της «καθαρής εξόδου» απ’ τα μνημόνια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  7

Να συζητηθεί τώρα η πρόταση νόμου των Συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από τον Οκτώβρη του 2016 η κυβέρνηση αρνείται να τη φέρει για συζήτηση στη Βουλή, την ώρα που παραμυθιάζει τους εργαζόμενους για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και υπόσχεται αύξηση του κατώτερου μισθού!

  • Την πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την οποία επεξεργάστηκαν και επέδωσαν στα κόμματα 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ως Επίκαιρη Επερώτηση προς την αρμόδια υπουργό, ζητώντας να συζητηθεί στη Βουλή.
  • Η πρόταση νόμου των Συνδικάτων κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη Βουλή στις 18/10/2016 κι από τότε δεν έχει ακόμα καθοριστεί η συζήτησή της, με ευθύνη της κυβέρνησης, παρά τις επίμονες παρεμβάσεις του ΚΚΕ.
  • Η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την πρόταση νόμου δείχνει τις προθέσεις της να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και προωθώντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δολοφονικό ορμητήριο

Σε βασικό ορμητήριο για τις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε όλη την περιοχή, από την Ανατ. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή έως τη Β. Αφρική και τα Βαλκάνια, μετατρέπει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από τον Αραξο έως το Αιγαίο και από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σούδα, όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς τις μέρες αυτές, βρίσκει από κάτω το «αποτύπωμα» της επικίνδυνης εμπλοκής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που επί ημερών της η αμερικανοΝΑΤΟική «αριστερά» έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους «δασκάλους» προκατόχους της.

Και μόνο η «λίστα» της τελευταίας βδομάδας «ζαλίζει»:

Στις 17 του μήνα, ο Φ. Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε τη βάση του Αραξου, όπου από το περασμένο καλοκαίρι, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, έχουν γίνει εργασίες «αναβάθμισης» των υποδομών, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν «ειδικά» όπλα, ανάμεσά τους και πυρηνικά.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική τους στρατηγική.

Τα σχέδια αυτά γίνονται διπλά επικίνδυνα στο φόντο των αντιθέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας και των σκέψεων για μετεγκατάσταση «δραστηριοτήτων» από τη βάση του Ιντσιρλίκ, όπως φαίνεται και από χτεσινή δήλωση Τούρκου στρατηγού ε.α. (βλέπε και σελ. 24).

Την ίδια ώρα, στη Σούδα είναι αγκυροβολημένο από την Τετάρτη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», για ανεφοδιασμό, επισκευές και για να πάρουν οι Αμερικανοί φονιάδες «μια ανάσα» από την πολεμική εμπλοκή στη Συρία και ευρύτερα στη Μ. Ανατολή, όπου κονταροχτυπιούνται με τη Ρωσία και μακελεύουν τους λαούς για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των σφαιρών επιρροής.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Σούδα έπαιξε ρόλο και στην πρόσφατη ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, με αμερικανικά κατασκοπευτικά να απογειώνονται για να καταδείξουν στόχους, ενώ στο πλαίσιο και των συμφωνιών του πρωθυπουργού με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, μόλις τον περασμένο μήνα υπογράφτηκε «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, για την αναβάθμιση των ναυτικών υποδομών της βάσης, άρα και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

Τρία ακόμα πλοία της αρμάδας συνοδείας του αεροπλανοφόρου έχουν καταπλεύσει σε Σαντορίνη (όπου αναμένεται και ο «πολυπράγμων» πρέσβης των ΗΠΑ), Ρόδο, Πειραιά, ενώ στην Κέρκυρα έδεσε τις προηγούμενες μέρες το αμερικανικό πολεμικό αποβατικό πλοίο «USS New York», μέρος επίσης του 6ου στόλου των ΗΠΑ που ελέγχει Αφρική και Μ. Ανατολή.

Δίπλα στα παραπάνω, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις μέρες αυτές ξεκίνησαν τις πτήσεις τους από τη βάση της Λάρισας, με το βλέμμα στραμμένο σε Β. Αφρική και ΝΑ Μεσόγειο, τα αμερικανικά στρατιωτικά drones «MQ-9 Reaper», που διεκδικεί να «φιλοξενεί» σε μόνιμη βάση εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η τελική φάση της λεγόμενης «αξιολόγησης» του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη από ανώτατους ΝΑΤΟικούς διοικητές, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ως «Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ» για το συντονισμό κάθε είδους δολοφονικών επιχειρήσεων και αποστολών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Αυτά κι άλλα τόσα είναι μερικά απ' όσα αποτυπώνουν την επικίνδυνη εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βαθαίνει και εκ των πραγμάτων βάζει τον ελληνικό λαό στο στόχαστρο μεγάλων ανταγωνισμών, στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Γι' αυτό τα αιτήματα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», για να κλείσουν οι βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από τις αποστολές εκτός συνόρων, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ, πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης μαζί με την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μετρούν αντίστροφα για την απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 30 Μάη
  • Πλούσια δράση μέχρι την τελευταία ώρα για να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
  • Να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των ταξικών σωματείων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
  • Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν αποφασίσει έως τώρα έξι Ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών, 23 Σωματεία, Σύλλογοι, Ενώσεις των ΕΒΕ στην Αττική, καθώς και άλλοι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΣΕΛ.  8  -  9


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η παναττική συγκέντρωση με αιχμή την Υγεία

ΣΕΛ.  8
ΒΑΣΗ ΑΡΑΞΟΥ
Εναλλακτική του Ιντσιρλίκ για τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  24
ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑ
Στον αέρα η συνάντηση, συνεχίζεται το παζάρι

ΣΕΛ.  19

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ