Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Περηφάνια για την ηρωική πορεία του Κόμματος

«Γράψαμε Ιστορία! Συνεχίζουμε... Θα νικήσουμε!!!»

Με τον χαρακτηριστικό αυτό τίτλο, η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ τίμησε με μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, το Σάββατο 19 Μάη, τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές την 1η Μάη 1944.

Το ανοιχτό θέατρο στο Χαϊδάρι, δίπλα από την πύλη του στρατοπέδου, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το κολαστήριο του «Μπλοκ 15», από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι προς την αθανασία οι 200, γέμισε ασφυκτικά. Οι δεκάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, από το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και την Αγία Βαρβάρα που κατέφθαναν στο χώρο, κοντοστέκονταν στις προθήκες της έκθεσης αρχειακού υλικού αλλά και στην έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ, και ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της ΠΟ Δυτικού Τομέα.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε ότι η επιλογή των 200 της Καισαριανής δεν ήταν τυχαία. Οι 200 κομμουνιστές σηματοδοτούσαν «την αλύγιστη στάση απέναντι στην αστική τάξη και το κράτος της, σηματοδοτούσαν την αταλάντευτη πάλη για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την πάλη για τον κομμουνισμό». «Ολοι τους, και οι 200, ήταν παιδιά της εργατικής τάξης, αγωνιστές συνδεδεμένοι με το εργατικό κίνημα, δοκιμασμένοι στην ταξική πάλη, αταλάντευτοι κομμουνιστές». Ο Ν. Μαυροκέφαλος στάθηκε επίσης αναλυτικά στους παράγοντες που σφυρηλάτησαν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου τους κομμουνιστές, και αφορούν τη διαπαιδαγώγηση για να παίξει τον πρωτοπόρο ρόλο του το Κόμμα τη δεκαετία του 1940. Οπως είπε, «όλη η 100χρονη πορεία του ΚΚΕ προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα, για να μπορεί το Κόμμα να εκπληρώνει τα πολιτικά και επαναστατικά του καθήκοντα. Για την οργάνωση και την καθοδήγηση της πάλης της εργατικής τάξης».

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Η παράσταση που ακολούθησε, «παρακολουθούσε» όλη την πορεία του Κόμματος: Από την ίδρυση του ΣΕΚΕ και της ΟΚΝΕ, με νέα παιδιά να μοιράζουν προκηρύξεις στους θεατές, μέχρι τις πρώτες διώξεις των κομμουνιστών. Από την ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, με το ΚΚΕ αιμοδότη της Εθνικής Αντίστασης, μέχρι την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα.

Επίσης, το κολαστήριο της Μακρονήσου και οι κάθε λογής τόποι εξορίας, οι φυλακές, όπου οι κομμουνιστές αναμετρήθηκαν με το θάνατο και τα βασανιστήρια, για να θριαμβεύσει η ζωή. Η συγκίνηση και η περηφάνια γιγαντώνονται και οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα με την εμφάνιση του ήρωα του Κόμματος Νίκου Μπελογιάννη στην οθόνη.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με την αντιδικτατορική πάλη και την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968. Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, γεγονός ιστορικής σημασίας για την παρέμβαση του Κόμματος μέσα στη νεολαία, για να πάρει τη σκυτάλη η σύγχρονη δράση του Κόμματος, για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης.


Στιγμιότυπο της παράστασης
Στιγμιότυπο της παράστασης

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ