Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
«Παγώνουν» την πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επικύρωσε την Πέμπτη - κατά την έγκριση του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας - τροπολογία που αφορά το «πάγωμα» πώλησης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, των «F-35» συμπεριλαμβανομένων, εκτός εάν η κυβέρνηση Τραμπ αποσπάσει εγγυήσεις ότι η Τουρκία δεν θα πλήττει τη «διαλειτουργικότητα» του ΝΑΤΟ, δεν θα το εκθέτει σε «εχθρικούς παίκτες» κ.τ.λ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον στις αρχές της βδομάδας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «περίπλοκη» και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη στάση που οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν απέναντι στην Τουρκία, είπε ότι «πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πώς θα χειριστούμε καθεμία από τις απειλές». Επίσης, χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο να τους αναγκάσουμε (τους Τούρκους) να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ - κατά κάποιο τρόπο - με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μη λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του».

Στην ίδια συζήτηση υπήρξαν βουλευτές που είπαν ότι «ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας», ότι «δίνουμε συνεχώς (κάτι στους Τούρκους) και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι», ενώ ιδιαίτερα απασχόλησε το ζήτημα της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S400», την ίδια στιγμή που ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά των μαχητικών νέας γενιάς «F35».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ