Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ξεχασιάρα...

Επί 35 ολόκληρα λεπτά την Πέμπτη το μεσημέρι, μέσα από τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης, η υπουργός Εργασίας επιχειρούσε να στηρίξει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» που τάχα φέρνουν στους εργαζόμενους και το λαό η κυβέρνηση και το «τέλος των μνημονίων». Παρουσιάζοντας όλη τη βεντάλια της «εικονικής πραγματικότητας» που λανσάρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, επανέλαβε τα περί «στόχου για αύξηση του κατώτατου μισθού», εξήγγειλε για πολλοστή φορά την «επαναφορά των θεμελιωδών αρχών στις Συλλογικές Συμβάσεις» μετά τον Αύγουστο, καμάρωσε για τον... «υπερπλεονασματικό» ΕΦΚΑ και γιατί οι συντάξεις... δεν θα πέσουν κάτω από τα 300 ευρώ (!), επανέφερε το παραμύθι της μελλοντικής «επαναδιαπραγμάτευσης» των νέων βάρβαρων περικοπών στις συντάξεις, που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!

Τι δεν είπε σε αυτά τα 35 λεπτά για όλα τα παραπάνω η υπουργός; «Ξέχασε» να αναφέρει τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης, καταγεγραμμένη ρητά και στο «αναπτυξιακό σχέδιό» της, ότι ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση (ν. 4172/2013), με απόφαση του αστικού κράτους και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καθοριστικό κριτήριο στο νόμο της ΝΔ και στο «αναπτυξιακό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα, η διασφάλιση δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου! «Ξέχασε», επίσης, η υπουργός ότι η κυβέρνηση πουθενά στο «αναπτυξιακό σχέδιο» δεν αναφέρεται σε κατάργηση του αίσχους του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Και φυσικά «ξέχασε» και τη νέα μείωση του αφορολόγητου, που θα φέρει νέα αφαίμαξη στο εισόδημα των εργαζομένων.

... και οι «γλάστρες» της

Σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, πίσω από το παραμύθι της «επαναφοράς» η κυβέρνηση ήδη προωθεί την επιβολή νέων μέτρων για τη μονιμοποίηση των αντεργατικών χτυπημάτων: Ετσι, με την τρέχουσα «αξιολόγηση» προσθέτει την προϋπόθεση της λεγόμενης «αντιπροσωπευτικότητας» για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης, ενώ στην προηγούμενη «αξιολόγηση» επέβαλε πρόσθετα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών από κλαδικά συνδικάτα, επιτιθέμενη στο βασικό όπλο των σωματείων στην πάλη τους για υπογραφή ΣΣΕ! Οσο για τις συντάξεις, σε αντίθεση με το προκλητικό παραμύθι της «επαναδιαπραγμάτευσης», η κυβέρνηση ακόμα και στο περιβόητο «αναπτυξιακό σχέδιο», που διαφημίζει ως το «δικό της σχέδιο για το αύριο», υπογραμμίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», η οποία, εκτός όλων των άλλων, φέρνει από 1/1/2019 νέο μαχαίρι στις συντάξεις, μεγέθους ακόμα και πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο! Ολα τα παραπάνω, βέβαια, δεν τα «ξέχασε» μόνο η υπουργός... Τα «ξέχασαν» και οι δύο δημοσιογράφοι οικοδεσπότες της στην ΕΡΤ (ο ένας μάλιστα επανέκαμψε πρόσφατα), οι οποίοι όχι μόνο δεν της υπενθύμισαν ούτε ένα από αυτά, αλλά πολύ βολικά μιλούσαν για... «σύγχυση» γύρω από τις συντάξεις, παρουσίαζαν ως ικανοποιητική απάντηση το προκλητικό παραμύθι της «επαναδιαπραγμάτευσης μετά το τέλος του προγράμματος», ασπάζονταν την «επιτυχία του πλεονασματικού ΕΦΚΑ», έφτασαν μέχρι και να υποβαθμίζουν την αδήλωτη εργασία στις τράπεζες, δίνοντας πάσα στην υπουργό να εμφανίζεται ως... κέρβερος υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων! Μια ωραία ατμόσφαιρα, δηλαδή, για να δέσει το γλυκό της κυβερνητικής προπαγάνδας...

Με χέρια και με πόδια

«Ανάπτυξη με στήριξη της εργασίας» έγραφε στο πρωτοσέλιδο της Πέμπτης η «Αυγή», για να δώσει προπαγανδιστικά το στίγμα του «αναπτυξιακού σχεδίου» της κυβέρνησης. Λίγες ώρες αργότερα, βγήκε το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΣΕΒ, από το οποίο σταχυολογούμε τα εξής: «Η ολοκλήρωση τριών αξιολογήσεων σε λιγότερο από ένα χρόνο αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς μεταφέρει μηνύματα σταθερότητας στις αγορές (...) η υλοποίηση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι πλέον ελληνική υπόθεση (...) η κυβέρνηση αγκαλιάζει όλο και περισσότερο την επιχειρηματικότητα». Από τα λεγόμενά τους, φαίνεται ότι και οι βιομήχανοι είναι αναφανδόν υπέρ της ...«ανάπτυξης με στήριξη της εργασίας». Γι' αυτό επικροτούν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και το «αναπτυξιακό της σχέδιο» με χέρια και με πόδια.

Φωνάζει ο κλέφτης...

Διαβάζοντας την απάντηση του υπουργείου Εργασίας σε δημοσιεύματα για τις μειωμένες συντάξεις που αποδίδει το σύστημα, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δημιουργείται η αίσθηση ότι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, που καλούνται να ζήσουν με επιδόματα φτώχειας, θα πρέπει να τους φιλάνε και τα χέρια! Το δελτίο κάνει λόγο για «επιχείρηση τρομοκράτησης των ασφαλισμένων», λες και δεν είναι τρομοκράτηση οι απανωτές περικοπές των προηγούμενων ετών, που συνεχίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το «ξεπάτωμα» του ΕΚΑΣ, η εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων και πάει λέγοντας. Λέει ακόμα το υπουργείο ότι όσοι καταγγέλλουν τις μειώσεις, υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα της Ασφάλισης, σαν να μην είναι αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, με το σύστημα των «τριών πυλώνων», μοιράζοντας υποσχέσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες ότι θα ανοιχτεί ακόμα περισσότερος χώρος για τη δραστηριοποίησή τους σε Υγεία και συντάξεις. Αυτό που προκαλεί περισσότερο, όμως, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι οι μειώσεις από το δικό της σύστημα είναι μικρότερες από εκείνες που θα έφερνε ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, αν εφαρμοζόταν. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι πρέπει να της πουν κι «ευχαριστώ»! Καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους να συμβιβαστούν με συντάξεις - προνοιακά επιδόματα, ενώ ετοιμάζει μειώσεις και στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς». Εν ολίγοις, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», στην προκειμένη περίπτωση όσοι δεν καταπίνουν τα ψέματα της κυβέρνησης και παλεύουν για ανάκτηση απωλειών, αυξήσεις στις συντάξεις, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ