Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Το Νοέμβρη στην Αθήνα η 20ή Διεθνής Συνάντηση

Από τις εργασίες της Ομάδας Εργασίας στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τις εργασίες της Ομάδας Εργασίας στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ασχολήθηκε με ζητήματα διοργάνωσης της φετινής 20ής Διεθνούς Συνάντησης, η οποία αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί από το ΚΚΕ στην Αθήνα, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στις 23, 24 και 25 Νοέμβρη 2018 και το θέμα της θα είναι: «Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας - των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αντάλλαξαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με εκτενή αναφορά στις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ενώ καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, ιδιαίτερα τον βομβαρδισμό της Συρίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, που σηματοδότησε η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, πολλά κόμματα που πήραν το λόγο κατήγγειλαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώθηκε από πολλά κόμματα η σημασία που έχουν οι μαζικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες, για τα παραπάνω γεγονότα, σε συνδυασμό με την πάλη για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες μεγάλες Πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τα ΚΚ και τους κομμουνιστές που διώκονται ή που τους βάζουν εμπόδια στην πολιτική δράση τους, για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό, που δείχνει και τα όρια της αστικής δημοκρατίας.

Εγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση των Κοινών Δράσεων, που έχουν αποφασίσει τα ΚΚ στην τελευταία 19η Διεθνή Συνάντησή τους στο Λένινγκραντ, την περασμένη χρονιά.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, Κόμμα Εργατών Κορέας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχία).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org