Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
«Αποφασιστικότητα» για διευθέτηση σε ράγες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε πλαίσιο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και κεφαλαίου κινούνται σταθερά οι προσπάθειες επίτευξης μιας διευθέτησης στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό αποδείχθηκε από τις παρεμβάσεις μιας σειράς παραγόντων, ενόψει αλλά και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στις ΗΠΑ, για τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ για έναν νέο γύρο παζαριού, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Μετά τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ. Πενς, που τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα το προηγούμενο Σάββατο «για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού», αλλά και θυμίζοντάς του ότι «οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα» και ότι «ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη», ακολούθησε την Τρίτη τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζ. Ζάεφ, τους οποίους είχε συναντήσει και λίγες μέρες νωρίτερα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Ολα σε κλιμάκωση της πίεσης και από πλευράς ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας.

Αλλά και στα Σκόπια, μεσοβδόμαδα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το θέμα τέθηκε ξανά ανοιχτά στο πλαίσιο όπου ανήκει, αυτό των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Είναι εύκολο να είναι κανείς "κατά", αλλά θα πρέπει να πει τι θα συμβεί αν το πρόβλημα δεν λυθεί», σημείωσε, παραπέμποντας ξανά στα «οφέλη» που θα έχει η ΠΓΔΜ από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Την ίδια ώρα σημείωνε ότι «δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης».

Την ίδια ώρα, μια σειρά από πηγές σημείωναν ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, και η Μίρα Ρικαρντέλ, αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και πρώην σύμβουλος Αμυνας στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία υπηρέτησε στο Πεντάγωνο και επί Προεδρίας Μπους, όχι απλά έχουν ...εντρυφήσει στο ονοματολογικό, αλλά έχουν καταλήξει και στο σενάριο ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» θα μπορούσε να είναι μια αποδεκτή λύση για τις δύο πλευρές. Θυμίζουμε πως το όνομα δημοσιοποιήθηκε, την προηγούμενη βδομάδα, από τη σκοπιανή ηγεσία, μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια, με τον δεύτερο να επιμένει ότι είναι αποδεκτή για την ΠΓΔΜ λύση.

Ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, βέβαια, από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν επέμενε να δηλώνει για το παζάρι στο Σκοπιανό ότι «κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πώς μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις». Μια τοποθέτηση που εμμέσως επιβεβαιώνει ότι οι «ηγετικοί ρόλοι» που διεκδικεί η κυβέρνηση στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή «κουμπώνουν» (και) με τους σχεδιασμούς και στόχους της εγχώριας αστικής τάξης για τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της και για την ανάδειξη της χώρας σε «κόμβο» Ενέργειας - Μεταφορών.

Εξάλλου, περιγράφοντας τη «θέληση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για διευθέτηση του ζητήματος ώστε να «ξεκλειδώσει» η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, καλούσε την άλλη πλευρά να επιδείξει «πραγματισμό» και «ρεαλισμό», καθότι «λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ