Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Οι λαοί των Βαλκανίων είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ο Ν. Χριστάνης
Ο Ν. Χριστάνης
«Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό ζήτημα». Σε αυτό το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα αφιερώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα το πρωί της Κυριακής 20 Μάη. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο για τα 100χρονα του Κόμματος και στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού πριν από σχεδόν 30 χρόνια άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και για τα Βαλκάνια, όπου υλοποιήθηκε το ιμπεριαλιστικό έγκλημα της αλλαγής συνόρων.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη δεκαετία του '90, που ήταν «δεκαετία ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων που προκάλεσε η επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ», τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις επιδρούν μέχρι και σήμερα.

Οπως είπε, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα Βαλκάνια, αφού αυτά κατέχουν σημαντική γεωστρατηγική θέση και μάλιστα με ενεργειακό πλούτο. Στάθηκε αναλυτικά στους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή και ξεχώρισε τον επικίνδυνο ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι τώρα ανακινείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας, όπως και συνολικά των Δ. Βαλκανίων, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο ομιλητής παρουσίασε ιστορικά στοιχεία διαμόρφωσης του «Μακεδονικού ζητήματος», από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αναλύοντας, τέλος, τις θέσεις του Κόμματος, είπε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ το έχει ξεκαθαρίσει. Δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια, του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ. Γιατί αυτή η συμφωνία δεν θα βάζει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, δεν θα εγγυάται την αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας των δύο χωρών, τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας (...) Επιμένουμε ότι η ονοματολογία αποπροσανατολίζει, κρύβει τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς, που είναι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (...)

Το Κόμμα μας, αξιοποιώντας την πείρα αυτών των χρόνων, συνεχίζει τον αγώνα του κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, επιμένει στην αντίθεσή του στην ένταξη της ΠΓΔΜ, όπως και των άλλων κρατών, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αναδεικνύει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και αυτό το συνδέει με την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Σε αυτήν τη βάση, προβάλλει τη θέση για σύνθετη ονομασία, η οποία, στην περίπτωση που περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγά του, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός και το όνομα να είναι ένα και για όλες τις χρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ