Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Οι επικίνδυνες αποφάσεις ΝΑΤΟ και κυβέρνησης επιβάλλουν επαγρύπνηση και ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική του στρατηγική

Από την πορεία στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο στο πλαίσιο του πρόσφατου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ
Από την πορεία στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο στο πλαίσιο του πρόσφατου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ
Οι φετινές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα 73 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι γίνονται στο φόντο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιούλη στις Βρυξέλλες, όπου με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνήθηκε μια Διακήρυξη - φωτιά, με αποφάσεις που παραπέμπουν ευθέως σε προπαρασκευή γενικευμένης ανάφλεξης, στο πλαίσιο των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ανάμεσα σε άλλα, «ανατριχίλα» προκαλούν οι αναφορές στα πυρηνικά στο άρθρο 35 της Διακήρυξης, όπου ξεκαθαρίζεται ότι τα εν λόγω όπλα παραμένουν πάντα ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: «Μετά τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας (σ.σ. "επιθετικότητα" της Ρωσίας, ISIS κ.λπ.), το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικές αποτρεπτικές ικανότητές του θα παραμείνουν ασφαλείς και αποτελεσματικές», λένε, ενώ, «απογειώνοντας» την υποκρισία, προσθέτουν: «Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία».

Ολα αυτά κι ενώ σε πλήρη ισχύ βρίσκεται το ΝΑΤΟικό δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», που μετατρέπει την Ευρώπη και τον κόσμο όλο σε ένα πυρηνικό πεδίο.

Επιπλέον, στη Διακήρυξη της πρόσφατης Συνόδου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σημειώνεται ότι «οι στρατηγικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση για την ασφάλεια των Συμμάχων. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν τον δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας (...) Η αποτρεπτική στάση του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρώπη και στις ικανότητες και την υποδομή που παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι Σύμμαχοι».

Και επίσης: «Η υποστηρικτική συμβολή των συμμετεχόντων στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις κατανομής των πυρηνικών φορτίων ενισχύει περαιτέρω αυτήν την αποστολή».

Η Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι των επικίνδυνων σχεδιασμών

Η τελευταία αναφορά γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το φορτίο που θα κληθούν να σηκώσουν βάσεις όπως ο Αραξος ή και άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επί ημερών της η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική του στρατηγική.

Θυμίζουμε ότι στην αεροπορική βάση του Αραξου, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» κάθε άλλο παρά να πείθουν, από πέρυσι το καλοκαίρι έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» εκεί «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ, μια «ορολογία» που περιλαμβάνει ακόμα και πυρηνικά. Μάλιστα, λέγεται ότι η κυβέρνηση ακούει και «κατσάδες» από Αμερικανούς επιτελάρχες, επειδή προχωράνε αργά τα έργα για την εκ νέου αποθήκευση πυρηνικών όπλων.

Πρόσθετη ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί η πληροφορία ότι στις 17/5 επισκέφτηκε, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, την αεροπορική βάση του Αραξου ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Πρόκειται για μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση, άσχετα με το τι υποστηρίζει δημοσίως, στην πραγματικότητα «παίζει με τη φωτιά», στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναδειχθεί σε «σημαιοφόρο» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε εξάλλου και τον περασμένο Οκτώβρη, όταν αποκαλύφτηκε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη του 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και πυρηνικά.

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν, δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει για το πού θα μεταφερθούν οι περίπου 50 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, που σήμερα βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Εξάλλου, μιλώντας πρόσφατα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ», ο Τούρκος υποπτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς επιβεβαίωσε τη χρήση του Αραξου ως εναλλακτικού χώρου αποθήκευσης πυρηνικών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς στις έτοιμες γι' αυτόν το σκοπό εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας την «αντιπαράθεση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί στην Τουρκία σε αυτήν την αντιπαράθεση. «Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτήν την κατάσταση. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Αραξο είναι μια προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα», ανέφερε ο Καρακούς, εννοώντας ότι μπορεί τελικά ο Αραξος να χρησιμοποιηθεί αντί του Ιντσιρλίκ.

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όποτε τη ρωτάνε για το αν ο Αραξος προορίζεται για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, παίζει κρυφτούλι. Το ίδιο έκαναν και οι προκάτοχοί της, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποσιωπώντας π.χ. ότι το 1995 φυλάσσονταν στον Αραξο 24 ατομικές βόμβες του ΝΑΤΟ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κάποια χρόνια μετά, όταν αυτές μεταφέρθηκαν.

Στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων

Ολα αυτά την ώρα που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης ρόλο «γεωπολιτικού μεντεσέ» που πάνω του «κουμπώνουν» σχέδια και επιχειρήσεις σε μια σειρά από μέτωπα όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Π.χ. στη ΝΑΤΟική Διακήρυξη, στο σημείο 27, για το «Νότιο μέτωπο» (Βαλκάνια και Μέση Ανατολή), που αποκτά ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα στους σχεδιασμούς τους, σημειώνεται: «Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε (...) την ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης κρίσεων που προέρχονται από το Νότο, βελτιωμένων δυνατοτήτων για εκστρατευτικές επιχειρήσεις ("expeditionary operations") και την ενίσχυση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να προβάλλει τη σταθερότητα μέσω περιφερειακών συμπράξεων και προσπαθειών δημιουργίας ικανοτήτων».

Στο σημείο 26, οι ΝΑΤΟικοί επικεντρώνουν στην παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα και από το δίαυλο του Αιγαίου: «Αναπτύξαμε προωθημένη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στη Ρουμανία υπάρχει πλέον μια πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των Συμμάχων (...) Ορισμένα εναέρια και ναυτικά μέτρα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο», με κατεύθυνση την ανάπτυξη σε μόνιμη βάση ΝΑΤΟικής αρμάδας στην περιοχή, κόντρα στην εκεί ρωσική παρουσία.

Τέλος, στο σημείο 59 για τα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνεται: «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία συνεργασίας και επιχειρήσεων που έχουμε στην περιοχή. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών των χωρών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διατήρηση και την προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αναφέρεται, προαναγγέλλοντας την περαιτέρω υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τους λαούς σε νέες περιπέτειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ