Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Εντονη κινητικότητα πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ

Αμερικανός αξιωματικός: «Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό λιμάνι, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για όλες τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η αξία της δεν μπορεί να υποτιμηθεί»

Το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο WASP που κατέπλευσε στη βάση της Σούδας
Το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο WASP που κατέπλευσε στη βάση της Σούδας
Εντονη κινητικότητα αμερικανικών πολεμικών πλοίων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική βάση της Σούδας, στο φόντο της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αυτή τη φάση κύρια με τη Ρωσία, για τον έλεγχο ζωνών πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, με παραπέρα συγκέντρωση πολεμικών μέσων και ενόσω κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση σε Συρία και Ιράκ, με ορατό τον κίνδυνο ακόμα και ευρύτερης ανάφλεξης.

Συγκεκριμένα, στη βάση κατέπλευσε και το περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Ross», ενώ μόλις προχτές απέπλευσε από εκεί το περιπολικό «USS Carney», αμφότερα ενταγμένα στη δύναμη του 6ου Αμερικανικού Στόλου (οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική).

Θυμίζουμε πως πρόσφατα είχε καταπλεύσει στον Πειραιά η ίδια η ναυαρχίδα του 6ου στόλου, το «USS Mount Whitney», αλλά και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Mason». Θυμίζουμε, επίσης, ότι στην αμερικανική βάση στη Σούδα είχε καταπλεύσει και το αμερικάνικο ελικοπτεροφόρο, σχεδιασμένο για υποστήριξη αμφίβιων επιθέσεων «USS Wasp».

Στα παραπάνω προστίθενται φυσικά και τα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που κάλεσε και καλωσόρισε στο Αιγαίο η ελληνική κυβέρνηση, τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού, η οποία στην πραγματικότητα απλώθηκε πάνω στον πλου ρωσικών πολεμικών προς τη Συρία, εντείνοντας την επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, το «Wasp» έμεινε στη Σούδα 8 μέρες για συντήρηση και μικροεπισκευές. Οπως δήλωσε επισήμως ο Φ. Μ. Ογντεν, διοικητής των πεζοναυτών που επιβαίνουν στο πλοίο, σχετικά με τη βάση και την αξία της: «Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό λιμάνι, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για όλες τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το να μπορείς να καταπλεύσεις σε μια τόσο σπουδαία εγκατάσταση στη Μεσόγειο για επισκευές και ανεφοδιασμό δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Αντίστοιχα, ο αρχιμηχανικός του πλοίου Τζ. Τόουελς δήλωσε: «Μπορέσαμε να κάνουμε πολλές εργασίες συντήρησης, λόγω των εκπληκτικών εγκαταστάσεων και μέσων που υπάρχουν εδώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ