Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΛΕΣΒΟΥ
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην «αναπτυξιακή» κυβερνητική φιέστα

Με έντονη αστυνομοκρατία «απάντησε» στους διαδηλωτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης
Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης
Δυναμική κινητοποίηση στη Μυτιλήνη πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και νέοι της Λέσβου, απαντώντας στην κυβερνητική κοροϊδία, που κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού αργά το απόγευμα στο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο είχε προκηρύξει για χτες απεργία, ενώ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου διεξάγονταν οι εργασίες του συνεδρίου. Σε συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς καλούσαν τις προηγούμενες μέρες και άλλοι φορείς του νησιού, με αιχμή το Προσφυγικό και την επιβάρυνση από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου μίλησε ο πρόεδρός του, Θοδωρής Ασλανίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Νίκη Τσιριγώτη από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, και ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Πέρα από σωματεία του νησιού, το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, που παλεύουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και παράλληλα διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους ξεριζωμένους.

Από την πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Από την πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, με συνθήματα όπως «Αυξήσεις στους μισθούς και όχι στο ΦΠΑ, αυτό ζητάει η εργατιά» και «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», σωματεία και φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Δεν έλειψαν επίσης τα συνθήματα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς, καθώς και η έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας τον απεγκλωβισμό τους από τα νησιά.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και από τους άλλους φορείς.

Αστυνομοκρατούμενη πόλη η Μυτιλήνη

Στο ύψος του Τελωνείου, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρό αστυνομικό φραγμό, με αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει το δρόμο προς τη Γενική Γραμματεία. Παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για να ανοίξει ο αστυνομικός φραγμός και να συνεχιστεί η πορεία πραγματοποίησαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, με τον πρόεδρό του. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο, φωνάζοντας συνθήματα, και στη συνέχεια συντεταγμένα κατευθύνθηκαν και πάλι προς την πλατεία Σαπφούς.

Στη Σάμο
Στη Σάμο
Να σημειωθεί ότι η πόλη της Μυτιλήνης είχε μετατραπεί από νωρίς σε φρούριο, με αστυνομικές διμοιρίες σε κάθε γωνιά και την κυκλοφορία σε μια σειρά δρόμους να έχει διακοπεί, κάνοντας δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στο σημείο της συγκέντρωσης. Το Εργατικό Κέντρο κατήγγειλε το γεγονός και απαίτησε να ανοίξουν οι δρόμοι για να μπορέσει να φτάσει ο κόσμος στην απεργιακή συγκέντρωση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο Χρ. Κατσώτης πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα στον γγ Προστασίας του Πολίτη και στον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε όσους επιθυμούν να διαδηλώσουν.

Αγωνιστική παρέμβαση στο νοσοκομείο

Το πρωί, κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης οργάνωσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, τα σωματεία και οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, για να κόψει την κορδέλα της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου.

Με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δουλειά για όλους - μόρφωση - Υγεία», οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας, μεταξύ των οποίων την υποστελέχωση σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό. Η παρέμβασή τους «ενόχλησε» τους διοργανωτές της φιέστας, που αποφάσισαν να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα στην κεντρική είσοδο του κτιρίου...

Σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στη Χίο, συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς πραγματοποίησαν το πρωί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων και Εμπόρων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, που είχε κηρύξει στάση εργασίας.

Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, οι διαδηλωτές αναφέρθηκαν με μια σειρά συνθήματα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην προσφυγιά αλλά και στον βρώμικο ρόλο των φασιστών. «Φτώχεια - πόλεμοι - αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», φώναξαν, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους, απαιτώντας «απεγκλωβισμό τώρα απ' τα νησιά» και καταγγέλλοντας τις φασιστικές επιθέσεις σε βάρος τους.

Κινητοποιήσεις οργάνωσε χτες το απόγευμα και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Στο Βαθύ, οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν στο κτίριο της Περιφέρειας πανό με το σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας» και έκαναν πικετοφορία στον εμπορικό δρόμο και την παραλία. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία, όπου εκτός από το Εργατικό Κέντρο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος του νησιού, Στ. Σταμούλος.

Την κοροϊδία της κυβέρνησης κατήγγειλαν επίσης σωματεία και φορείς της Λήμνου. Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων στους ΟΤΑ και Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη και στα αιτήματά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες ενάντια στις φυλακές της ΕΕ στα νησιά(2021-09-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για το λαϊκό πρόβλημα της Υγείας(2014-02-26 00:00:00.0)
Συντονισμένη δράση για την ακτοπλοΐα(2006-05-11 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με συλλαλητήρια(2001-04-20 00:00:00.0)
Μαχητική αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στη Μυτιλήνη(2000-06-09 00:00:00.0)
Συντονισμένος αγώνας επιβίωσης(1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ