Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ετοιμάζει νέα «επιθεώρηση» στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται, ξανά, τις επόμενες μέρες, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, που οι ΗΠΑ βλέπουν ως κόμβο τόσο για τη διοχέτευση αμερικανικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και για τη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεών τους στην Ανατολική και Βορειοανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλωστε, στην κορυφή της ατζέντας της επικείμενης, νέας επίσκεψης Πάιατ (είχε ξαναβρεθεί στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβρη, για να συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο), είναι η αγορά του λιμανιού από Αμερικανούς «επενδυτές», αλλά και η δημιουργία εκεί βάσης στρατιωτικών ελικοπτέρων τους.

Επίσης, ο Πάιατ εστιάζει και στις ...δυνατότητες της γειτονικής Καβάλας - βάσει των σχεδίων για υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου - να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Παραπέρα, στοιχεία δείχνουν ότι στο συνολικό πλάνο των Αμερικανών για την εδραίωση της παρουσίας τους στη Βόρεια Ελλάδα είναι και η Εγνατία, η διασύνδεση και διαμετακόμιση φορτίων τους κατά μήκος του οριζόντιου άξονα, από Αλεξανδρούπολη έως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σε κάθε περίπτωση, σε προετοιμασία της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη, χτες βρέθηκαν στην πόλη στελέχη της πρεσβείας, όπως ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στη χώρα, και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο της πόλης και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ