Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2018»
Ισχνή ανάκαμψη με «παρακαταθήκη» τα αντιλαϊκά μέτρα

Από τη χτεσινή παρουσίαση των «Εαρινών Προβλέψεων» της Κομισιόν

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή παρουσίαση των «Εαρινών Προβλέψεων» της Κομισιόν
«Διακρίνουμε επίσης αυξημένους κινδύνους στον ορίζοντα. Γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή περίοδο που διανύουμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε δημοσιονομικά αποθέματα, να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων (...) Σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης με τις «Εαρινές Προβλέψεις 2018». Σύμφωνα με αυτές, η κορύφωση των ρυθμών ανάκαμψης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ καταγράφηκε το 2017 με σαφείς τάσεις συνεχιζόμενης επιβράδυνσης για το 2018 και το 2019. Σε κάθε περίπτωση, οι «κίνδυνοι», στους οποίους εστιάζουν τα επιτελεία της ΕΕ, έρχονται να πυροδοτήσουν τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά με κατεύθυνση την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, που κρίνονται αναγκαίες για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Κατεβαίνει ο πήχης, επιβεβαιώνονται τα αντιλαϊκά μέτρα

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβασε τον πήχη της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στο 1,9% για το 2018 (από 2,5% στις «Χειμερινές Προβλέψεις», το Φλεβάρη) και στο 2,3% για το 2019 (από 2,5%).

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τόσο τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, και βέβαια θα παραμείνουν ως μόνιμη παρακαταθήκη, όσο και αυτά που θα ακολουθήσουν το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι το πακέτο των μέτρων μετά το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «ευθυγράμμιση όλων των συντάξεων με τη νέα συνταξιοδοτική φόρμουλα, εξοικονομώντας 1% του ΑΕΠ το 2019». Σε κάθε περίπτωση, από το 2020 θα ακολουθήσει η νέα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «καθοδικοί κίνδυνοι» (αναφορικά με τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάκαμψης) είναι πιο έντονοι και συνδέονται με το ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων καθώς και με τις γεωπολιτικές «εντάσεις» στην περιοχή.

Επιπλέον, «αστερίσκοι» γύρω από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού σημειώνονται σε ό,τι αφορά την «έγκαιρη ολοκλήρωση των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης της αξίας των ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ», ζήτημα που αφορά στην είσπραξη των χαρατσιών που επιβάλλονται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Να σημειωθεί ότι η βάση υπολογισμού είναι σήμερα οι «αντικειμενικές τιμές», ενώ με το υπό διαμόρφωση πλαίσιο τα χαράτσια θα υπολογίζονται με βάση τις εμπορικές τιμές. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου προβλέπει την «εισπραξιμότητα» στα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

«Αστερίσκος» σε ό,τι αφορά το σκέλος της συμπίεσης κρατικών δαπανών εμφανίζεται και για τις «αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για κάποιες παλαιότερες μισθολογικές μεταρρυθμίσεις». Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, «το μέγεθος της επίδρασής τους δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν:

Σε ό,τι αφορά τις ακαθάριστες επενδύσεις αναμένονται ρυθμοί περαιτέρω ανάκαμψης κατά 10,3% φέτος και 12,1% το 2019, ως αποτέλεσμα βέβαια των αναδιαρθρώσεων, του «φιλικότερου» επενδυτικού περιβάλλοντος και των κρατικών επιχορηγήσεων και από το ΕΣΠΑ καθώς και από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων αναμένεται να ενισχυθούν με ρυθμούς 5,7% (2018) και 4,6% (2019), ενώ οι εισαγωγές με 5,5% και 4,4% αντίστοιχα.

Η επίσημη ανεργία αναμένεται στο 20,1% και στο 18,4%.

«Στοχοπροσηλωμένοι» στην αντιλαϊκή επίθεση

«Είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να τελειώσει η 4η αξιολόγηση, να έχουμε τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, τη λύση για το χρέος», επιβεβαίωσε, χτες, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» αποδέχτηκε ότι με τις παρεμβάσεις στο χρέος δεν λύνεται το πρόβλημα, ενώ σε ερώτηση αναφορικά με (υποτιθέμενο) αίτημα για την απόσυρση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων (από το 2019) δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα για τη συζήτηση αυτή, προέχει η καθαρή έξοδος».

«Δεν είναι ότι θα βγούμε από το μνημόνιο και θα εκπλήξουμε με μονομερείς κινήσεις», προϊδέασε, ενώ αναφορικά με το υπό διαμόρφωση εποπτικό πλαίσιο επανέλαβε ότι θα υπάρχουν 4 «επισκέψεις» των «θεσμών» το χρόνο, λέγοντας ότι αυτές δεν θα αποτελούν «αξιολογήσεις καθώς δεν συνδέονται με προαπαιτούμενα και με εκταμιεύσεις δανείων», ενώ επανέλαβε τα περί ενός... λίγο πιο ενισχυμένου πλαισίου σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται σε Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία, τα κράτη δηλαδή που ολοκλήρωσαν με «επιτυχία» τα μνημόνια.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες στην ΕΕ

«Συνολικά, οι κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων σε σχέση με τις προβλέψεις έχουν αυξηθεί», επισημαίνεται στην έκθεση αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η εκτός Ευρώπης αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών τους τελευταίους μήνες, που «ενδέχεται να λάβει πιο μόνιμο χαρακτήρα στο μέλλον, γεγονός που θα αυξήσει την αβεβαιότητα». Σε συνδυασμό με αυτό αναφέρονται το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου (λόγω «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ) καθώς επίσης και η κλιμάκωση του προστατευτισμού στο εμπόριο, που κατά την Κομισιόν είναι «σαφώς αρνητικός κίνδυνος για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, οι κίνδυνοι αυτοί είναι αλληλένδετοι, ενώ η ζώνη του ευρώ «λόγω του ανοικτού χαρακτήρα της θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση επέλευσής τους».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης για το 2018 αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης στο 2,3% και για το 2019 στο 2%, από 2,4% το 2017, ενώ ίδιοι ρυθμοί αναμένονται και για την ΕΕ των «28».

Σχετικά με τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες, η Κομισιόν προβλέπει:

-- Γερμανία: 2018: 2,3%. 2019: 2,1%.

-- Γαλλία: 2018: 2%. 2019: 1,8%.

-- Ιταλία: 2018: 1,5%. 2019: 1,2%.

-- Ισπανία: 2018: 2,9%. 2019: 2,4%.

-- Βρετανία: 2018: 1,5%. 2019: 1,2%, με την παγιοποιημένη στις τελευταίες εκθέσεις επισήμανση ότι η πρόβλεψη «βασίζεται σε καθαρά τεχνική παραδοχή για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ