Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«PHOENIX EXPRESS 2018»
Πήρε «φωτιά» η Σούδα

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Phoenix Express 2018», που διοργανώνουν οι ΗΠΑ στη Σούδα
Στιγμιότυπο από την άσκηση «Phoenix Express 2018», που διοργανώνουν οι ΗΠΑ στη Σούδα
«Φωτιά» έχει πάρει η Σούδα αυτές τις μέρες, καθώς οι Αμερικανοί εντείνουν τη δραστηριότητά τους στη βάση και τη γύρω περιοχή.

Στις 30/4 ξεκίνησε στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - το περιλάλητο ΚΕΝΑΠ, μια από τις πολλές αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές και λειτουργίες που είναι συγκεντρωμένες στη χερσόνησο - η άσκηση «Phoenix Express 2018».

Διοργανώνεται από τη διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Αφρική, και το μεγαλύτερο μέρος της το φέρουν σε πέρας οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική και συγκεκριμένα ο 6ος στόλος.

Στο πλαίσιο της άσκησης, λέγεται ότι έχουν φτάσει στη Σούδα δυνάμεις και μέσα από 14, συνολικά, κράτη, ανάμεσά τους - εκτός των ΗΠΑ και της Ελλάδας - από Ισπανία (το περιπολικό πλοίο «Atalaya»), Αλγερία (η κορβέτα «Hassan Barbiea»), Μαρόκο (η φρεγάτα «Mohammad V»), Μαυριτανία, Καναδά κ.ά.

Σύμφωνα με όσα διαχέουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, η άσκηση - που γίνεται σε ετήσια βάση - «έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία, να βελτιώσει τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο θαλασσίων ζωνών, και τις επιχειρησιακές δυνατότητες για την επίτευξη ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα». Βασικά να συντονίσει μια σειρά από χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά έχουν συνάψει μαζί του «εταιρικές» ή άλλες σχέσεις διμερούς συνεργασίας, στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα και πρότυπα λειτουργίας.

Στο πλαίσιο της άσκησης και της παραπέρα σύσφιξης των τέτοιων σχέσεων των ΗΠΑ με βορειοαφρικανικά κράτη, και την ελληνική κυβέρνηση σε ρόλο συνδετήριου κρίκου, στη Σούδα αναμενόταν και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, προκειμένου να δώσει έναν πιο επίσημο και «πανηγυρικό» χαρακτήρα στη συνεργασία αυτή.

Επίσης, στη Σούδα φέρεται να έδεσε ξανά το πετρελαιοφόρο του αμερικανικού ΠΝ «Patuxent», το οποίο έχει δοκιμαστεί πολλάκις στον ανεφοδιασμό αεροπλανοφόρων, και η παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες συνδέεται άμεσα με τον κατάπλου στο Αιγαίο του αεροπλανοφόρου «Harry S. Truman», που μαζί με την αρμάδα συνοδείας του αναμένεται στη Σούδα το 2ο 15ήμερο του Μάη.

Στο μεταξύ, σε άλλη μια πτυχή της ακόμα στενότερης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρόσδεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, το Πολεμικό Ναυτικό υλοποίησε άλλη μια συνεκπαίδευση με το ΝΑΤΟ. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», η πυραυλάκατος «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» και η κανονιοφόρος «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεκπαιδεύτηκαν με πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. «Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά από πλευράς ΓΕΝ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ