Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΠΓΔΜ
«Διασυνοριακή συνεργασία» σε ράγες ΝΑΤΟ και κεφαλαίου

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η 3η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, με συμμετοχή των YΠΕΞ των 4 χωρών και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Επισήμως, στόχος είναι η «διασυνοριακή συνεργασία», όπως βαφτίζονται οι «διευθετήσεις» προκειμένου να προωθηθεί η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, και δρομολογούνται έργα υποδομών και δίκτυα, ώστε να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Από πλευράς της κυβέρνησης μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης, και ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.

Επισήμως, οι μετέχοντες εστιάζουν «σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις τους στην περιοχή των Βαλκανίων, στις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο μέλλον της Ευρώπης, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας για την υλοποίηση κοινών σχεδιασμών στην περιοχή».

Χτες βράδυ, ο Ν. Κοτζιάς παρέθεσε δείπνο εργασίας στους ομολόγους του. Στο ...μενού βρέθηκαν, όπως διαχέεται, «οι νέες προκλήσεις ασφαλείας για την περιοχή, ως απόρροια των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», με έμφαση στις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Σήμερα προγραμματίζεται, καταρχάς, κοινή συνάντηση όλων των μετεχόντων υπουργών (Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών) υπό την προεδρία του Ν. Κοτζιά. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι (την ώρα που «τρέχει» και διμερές παζάρι για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών), της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ (στο αντίστοιχο παζάρι για το ονοματολογικό της χώρας ώστε να τους ανοίξουν οι πόρτες για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ).

Σε δική τους ξεχωριστή συνάντηση, οι υπουργοί Μεταφορών θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις υποδομές και τα δίκτυα μεταφορών (οδικά, σιδηροδρομικά), ενώ θα αναζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών τους, με στόχο «την επαύξηση των επαφών και της διαδραστικότητας μεταξύ των οικονομιών της περιοχής», όπως διαχέεται.

Αντίστοιχα, οι υπουργοί Εσωτερικών των 4 χωρών θα εμβαθύνουν σε θέματα διασυνοριακής συνεργασίας, με έμφαση στην αστυνομική συνεργασία, στο διασυνοριακό έγκλημα και στην πολιτική προστασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ