Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ
Εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες ενάντια στις φυλακές της ΕΕ στα νησιά

INTIME NEWS

Μεγαλώνει ο αριθμός των αποφάσεων σωματείων, φορέων και συλλόγων ενάντια στη δημιουργία κέντρων - «φυλακών» της ΕΕ στα νησιά μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Το Εργατικό Κέντρο με κείμενο συλλογής υπογραφών έχει καλέσει σε πλατιά συμπόρευση εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία, γυναίκες, όλο τον λαό των νησιών για να μη μετατραπούν τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών», με βάση τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ. Με το πλήθος των αποφάσεων και των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί, καθώς και όσων αναμένονται, προετοιμάζεται συλλαλητήριο στις αρχές του Oκτώβρη.

Το πλαίσιο αιτημάτων είναι: Να μη γίνει κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών. Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots. Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη, χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ. Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Αποφάσεις μέχρι στιγμής έχουν πάρει:

- Σωματεία και φορείς εργαζομένων: Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Σωματείο Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, Παράρτημα Μυτιλήνης Νοσοκόμων Αποκλειστικής Απασχόλησης, Σωματείο Φορτοεκφορτωτών & Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου, Σωματείο Επαγγελματιών - Υπαλλήλων - Οδηγών Εισπρακτόρων Λέσβου, Εθνική Ενωση Φορτοεκφορτωτών Λιμένος & Προλιμένος Μυτιλήνης «Ποσειδών», Σωματείο Χειριστών Εκσκαφικών - Ανυψωτικών Μηχανημάτων και Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων Βορειοανατολικού Αιγαίου, Επιτροπή Εργαζομένων σε Δομές & Υπηρεσίες στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

- Σωματεία αυτοαπασχολούμενων: Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου.

- Φορείς αγροτών: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Αγροτικός Σύλλογος Λ. Θερμής.

- Σύλλογοι Γυναικών: Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

- Σωματεία Συνταξιούχων: Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ, Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου.

- Σωματεία και φορείς στη Λήμνο: Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», ΕΛΜΕ Λήμνου & Αγ. Ευστρατίου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Ενωση Ιατρών Λήμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου.

Εξάλλου, με πανό και συνθήματα ενάντια σε «κλειστά» και «ανοιχτά» στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά «υποδέχτηκαν» προχτές μέλη των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και σωματείων την Μπεάτε Γκμίντερ, διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ για το Μεταναστευτικό (DG HOME) και επικεφαλής της task force της ΕΕ, στο κτίριο της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου.

Από μεγάφωνα καλούσαν τον λεσβιακό λαό να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτρέψουν τα σχέδια τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της ΕΕ για τη νέα φυλακή που ετοιμάζουν να χτίσουν. Βροντοφώναξαν ότι όπως τον Φλεβάρη του 2020 διαλύθηκαν τα σχέδιά τους, έτσι και φέτος θα μείνουν στα χαρτιά.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη και Στρατής Κόμβος. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου καλεί τον λεσβιακό λαό να είναι σε επαγρύπνηση και εγρήγορση για τη διοργάνωση παλλεσβιακού συλλαλητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ