Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανικές ανησυχίες για τη διείσδυση της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η κινέζικη «διείσδυση» σε Ελλάδα και Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας

Eurokinissi

Η κινέζικη «διείσδυση» σε Ελλάδα και Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας
«Ασφάλεια και Σταθερότητα στα Βαλκάνια» ήταν ο τίτλος ημερίδας που έγινε χτες στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές το Ιδρυμα «Hanns-Seidel» των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, το Sudosteuropa Gesellschaft (SOG), ίδρυμα που επισήμως θέλει να χτίσει «γέφυρες» πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη και «υποστηρίζεται» από το γερμανικό ΥΠΕΞ εφόσον παίζει ρόλο «συνδέσμου» για τη γερμανική εξωτερική πολιτική, και το Ινστιτούτο «Goethe» στην Αθήνα, το οποίο, όπως ειπώθηκε, δεν είναι αρμόδιο μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Ανοίγοντας την ημερίδα, η πρόεδρος του «Hanns-Seidel», Ursula Maennle, είπε ότι η περιοχή μπήκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσοχής με σκοπό να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ, τόσο μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όσο και το 2015 με την έξαρση του Προσφυγικού, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Οσον αφορά το σήμερα μίλησε για «αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή» ως «πρόκληση» και «νέο θέμα που ανακύπτει» για την ΕΕ. Κάλεσε, δε, «να δούμε ποιες ευκαιρίες θα προκύψουν, αλλά και ποιοι κίνδυνοι» από τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Χώρος όπου δοκιμάζει τις δυνάμεις της» η Κίνα

Εξάλλου, η ημερίδα περιλάμβανε ειδική συνεδρία, με θέμα «Ο νέος δρόμος του μεταξιού: Οι δραστηριότητες της Κίνας στα Βαλκάνια».

Ο Jens Bastian, από το ΔΣ του SΟG, είπε ότι η πολυδιαφημισμένη επένδυση της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά είναι σε βάρος της ΕΕ και έβαλε ερώτημα τι κάνει η ΕΕ για να αντιπαρατεθεί στρατηγικά. Παρουσίασε στοιχεία ότι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά αυξάνεται πλέον συνεχώς και μπορεί σε κάποια χρόνια να απειληθεί η πρωτοκαθεδρία του λιμανιού του Αμβούργου στον όγκο διεκπεραίωσης φορτίων. Τόνισε ότι οι Κινέζοι επενδύουν στρατηγικά - συστηματικά σε υποδομές λιμένων, σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Τουρκία, μέχρι το Βέλγιο και παραπέρα, με σημαντικότερη - όπως τόνισε - την επένδυση στον Πειραιά, με όχημα διείσδυσής τους την ευχέρειά τους να ρίξουν «ζεστό» χρήμα σε ασθμαίνουσες οικονομίες, οι οποίες αυξάνουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Σε αυτήν τη βάση κάλεσε την ΕΕ να διευκολύνει την παροχή πιστώσεων στα κράτη - μέλη της περιοχής ή την πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Είπε, ακόμα, ότι η Κίνα βλέπει τη ΝΑ Ευρώπη ως χώρο όπου δοκιμάζει τις δυνάμεις της, στην πορεία να αναπτύξει παραπέρα την οικονομική - εμπορική της ισχύ και ότι προετοιμάζει τη διείσδυση και άλλων μεγάλων εταιρειών της. Ακόμα, ότι οι Κινέζοι επενδύουν όχι μόνο στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών δικτύων π.χ. Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, ώστε να διευκολυνθεί η διαμετακόμισή τους, αλλά και των οδικών.

Ο Γ. Τζογόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, είπε ότι ο Πειραιάς είναι για τους Κινέζους ό,τι οι ίδιοι αποκαλούν «η κεφαλή του δράκου» και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στην ελληνική οικονομία αποτελούν γι' αυτούς μεγάλη ευκαιρία, παραπέμποντας σε διείσδυσή τους και στον τομέα της Ενέργειας, επιδιώκοντας κοινοπραξίες με ελληνικές εταιρείες. Οτι η «Cosco» στον ΟΛΠ επενδύει και στην κρουαζιέρα, και στη ναυπηγοεπισκευή, προξενώντας ικανοποίηση στους κόλπους των Ελλήνων εφοπλιστών. Εκτίμησε, τέλος, ότι η Κίνα μελετά πολύ προσεκτικά τις ρωσικές κινήσεις και αποφεύγει λάθη που ενδεχομένως κάνει η Μόσχα. Για τις δε σχέσεις ΕΕ - Κίνας, θύμισε ότι το Πεκίνο ήταν ενάντια στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το ευρώ, όπως και ενάντια στο Brexit, άρα στηρίζει την ευρωενωσιακή οντότητα, αλλά θέλει να διευρύνει τα επιχειρηματικά της πεδία και τη γεωπολιτική της ισχύ.

«Απαιτήσεις» από ΕΕ για παρέμβαση στα Δ. Βαλκάνια

Η Luba von Hauff, επιστημονική συνεργάτιδα μιας από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης» στο Βερολίνο, της «Γερμανικής Εταιρείας για την Εξωτερική Πολιτική», είπε ότι μέσα από το νέο δρόμο του μεταξιού, και τις επενδύσεις της, η Κίνα επιχειρεί και επιτυγχάνει και διεύρυνση της πολιτικής επιρροής, σε χώρες - μέλη της ΕΕ (ανέφερε, για παράδειγμα, τις Ουγγαρία, Ελλάδα), λέγοντας ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην ΕΕ, που δε θα μπορέσει ποτέ ξανά να εμφανιστεί με μια φωνή απέναντι στο Πεκίνο. Μίλησε άλλωστε για διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, σε μια αποτύπωση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων εντός της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Τέλος, ο Klaus Fiesinger, περιφερειακός διευθυντής ΝΑ Ευρώπης του ιδρύματος «Hanns Seidel», με έδρα το Ζάγκρεμπ, είπε ότι παρέμβαση στην περιοχή έχει και η Σαουδική Αραβία. Εξειδικεύοντας στην Κίνα, είπε ότι μπαίνει σε μια αγορά 120 εκατ. ανθρώπων στη ΝΑ Ευρώπη με επενδύσεις σε δίκτυα διαμετακόμισης και Ενέργειας.

Εγκάλεσε την ΕΕ ότι θα έπρεπε να παρουσιάσει μια ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, με χρηματοδοτήσεις σε έργα συνδεσιμότητας κ.λπ., ώστε να μην εκμεταλλεύεται αυτό το «κενό» η Κίνα. Ως παράδειγμα κινεζικής διείσδυσης και τι συνεπάγεται στην πράξη, ο Fiesinger παρέπεμψε στις ογκώδεις κινεζικές επενδύσεις σε μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, την Αλβανία, δίνοντας τη δυνατότητα σε Αλβανούς πολιτικούς περίπου... να «βγάζουν γλώσσα» στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα κέντρα όπου μπορούν να αποταθούν για οικονομική ή άλλη στήριξη. 'Η για μια χώρα ήδη ενταγμένη, την Κροατία, παρέπεμψε στη «στρατηγική ειδική σχέση» που έχει συνάψει με την Κίνα, την ανάπτυξη διμερών μπίζνες, π.χ. στον τουρισμό, την κατασκευή κομβικών οδικών υποδομών ή την Ενέργεια. Σημαντικές κινεζικές επενδύσεις είδε και στη Βουλγαρία.

Νωρίτερα, ο Ευ. Βενιζέλος, βασικός ομιλητής στην ημερίδα, είπε ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται στο κατώφλι πάλι ενός αναθεωρητισμού, σε ό,τι αφορά τα σύνορα, αναφερόμενος σε «ασάφεια» και «αναποφασιστικότητα» που εκπέμπουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, στην «έντονη δραστηριότητα» Ρωσίας και Τουρκίας που επιχειρούν να διατηρήσουν ή να διευρύνουν τα ερείσματά τους στην περιοχή, στην παρουσία της Κίνας και τη «στενή σχέση» με την Ελλάδα. Εμφανίστηκε, εξάλλου, επικριτικός προς την ΕΕ, καλώντας την «να αναλάβει τις ευθύνες της» απέναντι στην περιοχή, και χαρακτηρίζοντας την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων «επιστέγασμα» της ασφάλειας...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org