Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη...

Με τραγούδια που βρίσκονται στα χείλη μας εδώ και δεκαετίες, υμνούν τους αγώνες μας, φωτίζουν τη φλόγα μας ν' αλλάξουμε τον κόσμο, με μελωδίες αγαπημένες και πρωτοποριακές, ένωσαν τη φωνή τους χιλιάδες κόσμου, το βράδυ της περασμένη Κυριακής, στη συναυλία - αφιέρωμα του Θάνου Μικρούτσικου στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι φιλοξένησε αυτήν τη μαγευτική και συγκινητική βραδιά. Ασφυκτικά γεμάτες οι εξέδρες και οι καρέκλες της αρένας, αποδείχθηκαν λίγες για να χωρέσουν όλη αυτήν τη λαχτάρα, που τραγουδήθηκε με την υπέροχη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο συνθέτης, εδώ είναι ο κόσμος του, οι άνθρωποί του, εδώ είναι που αναπτύσσεται η πιο πρωτοπόρα τέχνη, καθώς δένεται με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της ανερχόμενης τάξης, της εργατικής. Τέτοιος κόσμος ήρθε να τιμήσει τα 100 χρόνια του ΚΚΕ μέσα από τα τραγούδια του Θάνου: Εργάτες, γυναίκες του μόχθου, άνθρωποι που μεγάλωσαν μαζί με τα τραγούδια του, αλλά και νέοι που τα ανακαλύπτουν σήμερα και τα αγαπούν, φοιτητές, ακόμα και μαθητές. Ολοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους δηλώνοντας ότι «έτσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη», τιμώντας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ αλλά και έναν μεγάλο συνθέτη, που έχει προσφέρει πολλά, όχι μόνο στην καλλιτεχνική παραγωγή αυτού του τόπου, αλλά και στο ίδιο το κίνημα, μέσα από το έργο του.


«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Με αυτό το σύνθημα υποδέχθηκαν στο βήμα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οι χιλιάδες που ήρθαν στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, σε μια συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου που τίμησε την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, σε μια συναυλία που έδειξε ότι πρέπει «να γίνει η ανάγκη ιστορία», γιατί «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός», όπως υπογράμμισε ξανά με τα συνθήματά του ο κόσμος που κατέκλυσε το γήπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αναφορές του Δ. Κουτσούμπα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε ποιητές και στιχουργούς με τους οποίους ο Θάνος Μικρούτσικος πάντρεψε το έργο του, το κοινό έδινε το πιο θερμό χειροκρότημα. Το ίδιο έκανε στις αναφορές του Δ. Κουτσούμπα στην πλούσια δισκογραφία του συνθέτη και στους αγαπημένους ερμηνευτές που ανέδειξαν τα μεγάλα τραγούδια του, κάποιοι από τους οποίους δεν βρίσκονται πια μαζί μας, όπως η Μαρία Δημητριάδη και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Αξιοι συνεχιστές αυτών των δυνατών ερμηνειών στάθηκαν στη συναυλία της Κυριακής οι τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Μίλτος Πασχαλίδης, που καταθέτοντας και το προσωπικό τους στίγμα, πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς και τεχνικούς, μας ταξίδεψαν μουσικά, παρουσιάζοντας τη «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», την «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, καθώς και επιλεγμένα πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

Στο χώρο διακινούνταν ένα καλαίσθητο 34σέλιδο έντυπο με κείμενο του Θ. Μικρούτσικου και απόσπασμα της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα, με όλο το πρόγραμμα της συναυλίας, τους στίχους των τραγουδιών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ηταν η πρώτη από τις τρεις συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου που είναι αφιερωμένες στο ΚΚΕ. Οι επόμενες θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, την Παρασκευή 23 Μάρτη, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» στις 20.00, και στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ» στις 19.00.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org