Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη φυλακή τέσσερις νεοναζιστές

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 4 από τους 7 νεοναζιστές που κατηγορούνται για κακουργήματα, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια το περασμένο Σάββατο. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης την Παρασκευή μετά την απολογία τους σε ανακριτή και εισαγγελέα και οι 4 (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) που κατηγορούνται για πλημμελήματα που αφορούν παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι: Νεοναζιστικές δολοφονικές οργανώσεις που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Σχέσεις των συλληφθέντων της «Combat 18 Hellas» με τη Χρυσή Αυγή. Σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις. Δολοφονικές επιθέσεις σε διάφορους χώρους. Στελέχη των νεοναζιστικών οργανώσεων ενταγμένα σε πολιτικούς σχηματισμούς στο χώρο της ακροδεξιάς. Ενας από τους συλληφθέντες είναι δραστήριο στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην οργάνωση του Πειραιά. Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη σύλληψη 11 φασιστοειδών, μελών των νεοναζιστικών μορφωμάτων («Combat 18 Hellas» και «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» - ΑΜΕ) που διώκονται για επιθέσεις σε διάφορους χώρους, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, ετοίμαζαν χτύπημα με βόμβα ANFO, αφού βρέθηκαν συνολικά 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας σε 12 σπίτια σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα: Μετά από αιτήματα συνδρομής στο εξωτερικό από τις Αρχές, διαπιστώθηκε ότι τη διαχείριση των τεσσάρων προφίλ στο «Facebook» και των δύο blogs που διατηρούσαν οι «C18/ΑΜΕ» είχε ο υπάλληλος ενός βενζινάδικου στα Ιωάννινα (κατηγορούμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης, με το ψευδώνυμο «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας»). Από τις άρσεις απορρήτου προκύπτει ότι επέλεγε και υποδείκνυε στους συνεργούς του τους στόχους των επιθέσεων και στη συνέχεια δημοσίευε στο Διαδίκτυο τα βίντεο από τις «δράσεις», καθώς και τα κείμενα ανάληψης ευθύνης. Στη σφαίρα επιρροής του επικεφαλής των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών» βρισκόταν και ο δικηγόρος Πειραιά, που συνελήφθη ως ενεργό μέλος της οργάνωσης. Εχουν καταγραφεί απευθείας συνομιλίες μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου, ενώ στα μέσα Γενάρη, αμέσως μετά τη σύλληψη μελών της ακροδεξιάς ομάδας «Απέλλα» για την εμπρηστική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά (Αύγουστος 2017), προέτρεψε τους συγκατηγορούμενούς του να «αδειάσουν τα σπίτια τους απ' οτιδήποτε μπορεί να έχουν». Ο επικεφαλής των «ΑΜΕ» μεσολαβούσε προκειμένου ο δικηγόρος να δίνει το «παρών» σε τηλεοπτικές εκπομπές και εκδηλώσεις της πολιτικής οργάνωσης «Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών» του φασίστα Κ. Πλεύρη. Ο κατηγορούμενος δικηγόρος, εξάλλου, μετέχει στη διοικητική δομή του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό σε πρόσφατη εκδήλωση για τα Ιμια στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 3 Γενάρη, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε την επικοινωνία ενός 35χρονου από το Χαϊδάρι που συνελήφθη για συμμετοχή στους «Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές / C18» με άγνωστο συνομιλητή του. Το περιεχόμενο της κουβέντας τους επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και διατηρούν ιδεολογικούς και όχι μόνο δεσμούς με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, σύμφωνα με το «Documento», ο υπάλληλος του ΥΠΕΞ, ο οποίος επιχείρησε να ανέβει στα Ιμια δύο μέρες πριν από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, ήταν σε επαφή με τη συγκεκριμένη ομάδα. Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν φιλικές σχέσεις με τη ΝΔ, ενώ κάποιοι από αυτούς υπήρξαν και στελέχη της.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org