Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ ΣΕ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Ευρωατλαντική ολοκλήρωση» και Ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης

Από τη συνάντηση Μίτσελ - Θάτσι

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μίτσελ - Θάτσι
«Βλέπουμε τη Ρωσία να διαδραματίζει καταστροφικό ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων, υπονομεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Καταστήσαμε σαφές στους Ρώσους ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους αλλά και ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής», δήλωσε χτες βράδυ στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ααρον Γουές Μίτσελ, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές «μήνυμα» συνέχισης της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με τη Μόσχα, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Μίτσελ, που ξεκίνησε χτες (ολοκληρώνεται το Σάββατο 17/3) περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε Ελλάδα και Κύπρο, «απλώνει» στις επαφές του όλα τα βασικά θέματα της ατζέντας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τα συμφέροντα των μονοπωλίων και την αύξηση της επιρροής της Ουάσιγκτον, απέναντι στη Ρωσία και άλλους περιφερειακούς ανταγωνιστές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε χτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Πρίστινας με τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου (και πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, θίγοντας μεταξύ άλλων και το ζήτημα «μετασχηματισμού» της λεγόμενης «Δύναμης Προστασίας Κοσσόβου» (KSF) σε κανονικό στρατό. Υποστήριξε ότι «κανείς» δεν έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναφερόμενος σε σχετικές δυνατότητες που δίνει το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου στη σερβική και άλλες μειονότητες. Τόνισε τη «σημασία ασφάλειας» του Κοσσυφοπεδίου και τη συνεργασία του προτεκτοράτου με τις ΗΠΑ. Διέψευσε ακόμη πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ ότι θα παρουσιάσει κάποιο «αμερικανικό σχέδιο» στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών ενόψει και της σημερινής επίσκεψής του στο Βελιγράδι, λέγοντας: «Δεν είμαι εδώ για να αποκαλύψω κάποιο πολιτικό σχέδιο αλλά για να συζητήσω με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία το μονοπάτι τους προς ένα δυτικό μέλλον».

Ανέφερε επίσης ότι το Κόσσοβο είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ και οι σχέσεις στο μέλλον θα αναπτυχθούν περαιτέρω, τονίζοντας: «Το Κόσσοβο έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο. Οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα δημοκρατικό Κόσσοβο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσουμε πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή»...

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων θα ολοκληρωθεί «κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσόβου» και «δεν θα γίνει ανταλλαγή εδαφών» ή αυτονομία ή διχοτόμηση με τη Σερβία. Αναγόρευσε σε μείζον το θέμα του μετασχηματισμού της «Δύναμης Προστασίας Κοσσόβου» σε στρατό, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι «προϋπόθεση για την έναρξη εταιρικής σχέσης για την ειρήνη και την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Αναφερόμενος στην πολύμηνη καθυστέρηση επικύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με το Μαυροβούνιο, ο Θάτσι είπε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να την καθυστερήσει», προβλέποντας ότι θα επικυρωθεί «μέσα στις επόμενες μέρες». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα «στρατηγικό και κρατικό συμφέρον».

Σήμερα, ο Μίτσελ αναμένεται στα Σκόπια, όπου κατά τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ. Στις συναντήσεις αναμένεται να προσφέρει «την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνέχιση του διαλόγου» Σκοπίων - Αθήνας και να πιέσει την κυβέρνηση Ζάεφ για την «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της έννομης τάξης και της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης».

Στο Βελιγράδι ο Αμερικανός υφυπουργός αναμένεται αύριο Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία αφενός, «επιβεβαιώνοντας» τις σχέσεις ΗΠΑ - Σερβίας, αφετέρου ασκώντας πιέσεις στη σερβική κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με την Πρίστινα. Αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ «και την περιφερειακή σταθερότητα».

«Η εμβάθυνση της αμερικανο-ελληνικής στρατηγικής σχέσης και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε άμυνα, Ενέργεια, οικονομία και επενδύσεις» θα είναι (κατά τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Μίτσελ στην Αθήνα την Παρασκευή.

«Διμερή, περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο», θα θέσει επί τάπητος ο Αμερικανός υφυπουργός στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους το ερχόμενο Σάββατο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org