Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο επίκεντρο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές στα Ελληνοτουρκικά και νέα NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Associated Press

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, σε μια Νοτιοανατολική Μεσόγειο που «βράζει», εν μέσω σκληρών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών ανταγωνισμών, που φουντώνουν με τη συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Αγκυρα εξέδωσε, από τη μία μεριά, νέα NAVTEX «δεσμεύοντας» παράνομα (για το διάστημα 1 - 18 και 22 - 29 Μάρτη) περιοχή από τα νότια μέχρι και τα βορειοανατολικά της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και μέρους του «οικοπέδου» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί έρευνες της κοινοπραξίας της αμερικανικής «ExxonMobil» και της αραβικής «Qatar Petroleum». Η νέα τουρκική NAVTEX αφορά τη διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής. Στο μεταξύ, χτες, ελληνοκυπριακά και άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το ερευνητικό πλοίο «Ocean Investigator» ξεκίνησε από το Λαύριο, όπου βρισκόταν για επισκευές, να πλέει προς Λεμεσό, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο.

Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες αιχμηρές δηλώσεις και «ανατρέχοντας» στη μάχη του Σαγγάριου το 1921 (που ανέκοψε την πορεία των ελληνικών στρατευμάτων προς την τουρκική ενδοχώρα), απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, είπε ότι «δεν έχουμε το έδαφος το οποίο ιστορικά θα μας αναλογούσε». Είπε συγκεκριμένα:

«Οσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους, πρώτα να διαβάσουν βιβλία Ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα». Επανέλαβε ότι τα φυσικά σύνορα της Τουρκίας είναι διαφορετικά από «τα σύνορα της καρδιάς μας», ενώ από τη Μερσίνη, όπου φωτογραφήθηκε να «αξιοποιεί» και το σήμα των «Γκρίζων Λύκων», επισήμανε μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του: «Οταν γίνει η επιστράτευση, όταν σας καλέσουν στο καθήκον, τότε θα πάω μαζί σας πρώτος».

Στο «διάλογο» προσβλέπει η Μέρκελ

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις εκδηλώνονται ενώ μαίνεται ένα σύνθετο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι, τόσο σε φλέγοντα μέτωπα όπως η Συρία (όπου είναι ενδεικτικές οι τριβές ΗΠΑ - Τουρκίας), όσο και σε κρίσιμες συναντήσεις, όπως η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, στα τέλη του μήνα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησής της να παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ (βλέπε σχετικό θέμα).

Χτες, παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε και το Βερολίνο, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να διαπιστώνει ότι η Τουρκία συμβάλλει σε «μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο», ότι παραμένει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, αλλά και να εκφράζει «χαρά» για τις συχνές επαφές ηγεσιών Τουρκίας - Ελλάδας «ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση». Επίσης, αν και επανέλαβε ότι δε βλέπει «καμία βάση προκειμένου π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ενωση (της Τουρκίας) με την ΕΕ» όπως και ότι (με την Αγκυρα) «έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις», συμπλήρωσε ότι «όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων» αλλά και ότι «η δυνατότητα συνομιλίας πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, διότι εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον». Παρατήρησε δε ξανά ότι η Τουρκία «συνεισέφερε καταπληκτικά» σε ό,τι αφορά τους πολλούς πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη Συρία.

Εμπλοκή στη Μεσόγειο που «φλέγεται»

Από τη μεριά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράζει σταθερά την αποφασιστικότητά της να εμπλέξει - για λογαριασμό της αστικής τάξης - τη χώρα ακόμα βαθύτερα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του από την Κύπρο, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας διαμορφώνουν «έναν άξονα σταθερότητας» που «επεκτείνεται βόρεια προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και νότια προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Πρόσθεσε πως «η Μεσόγειος φλέγεται», ενώ σε μια ακόμα προκλητική προσπάθεια να παρουσιάσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς ως παράγοντα σταθερότητας, συμπλήρωσε: «Εχουν καταλάβει πλέον όλοι στον παγκόσμιο χάρτη ότι για να υπάρξει σταθερότητα πρέπει να στηριχθούν και να στηρίξουν τον ελληνισμό της Κύπρου και της μητροπολιτικής Ελλάδος».

Ο ίδιος, μιλώντας στη γαλλική «Λιμπερασιόν», εκτίμησε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία».

Το Κυπριακό

Σε αυτό το φόντο, χτες, αναζωπυρώθηκαν σενάρια για εξελίξεις στα παζάρια με το Κυπριακό, που κάθε πλευρά θα εκμεταλλευτεί στο σύνθετο αλισβερίσι που δυναμώνει. Ετσι, πιθανολογείται ότι τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν «κοινωνική συνάντηση», χωρίς όμως να είναι δεδομένη η ατζέντα της.

Βέβαια, κάθε είδους συνάντηση όπως και όλες οι διεργασίες γύρω από την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμβάλουν στην ένταση των αντιλαϊκών εκβιασμών και μόνο σε εξελίξεις που ωφελούν τη μία ή την άλλη μερίδα του κεφαλαίου.

Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, επανέλαβε ότι τα Κατεχόμενα θα προχωρήσουν στην «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων του νησιού, τονίζοντας: «Είτε θα το κάνουμε μαζί (με τους Ελληνοκύπριους), συζητώντας, συμφωνώντας και με κοινές κινήσεις - ή εμείς (οι Τουρκοκύπριοι) θα κάνουμε το ίδιο (μόνοι μας), θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση (του αερίου)...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ