Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Κινητικότητα για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας διεξήχθη χτες στο Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν «η ενδυνάμωση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η Ενέργεια και οι μεταφορές, «η αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας», καθώς και «η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια», ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα τα ευρωατλαντικά σχέδια και τα σχετικά επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Ν. Κοτζιάς, εξάλλου, σε δηλώσεις του στο τέλος της Συνόδου, είπε ότι ήδη από τη δεκαετία του '90 «κοιτάξαμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας πάλι εδώ στα Βαλκάνια, τα δίκτυά μας τα επενδυτικά, τα τραπεζικά, τα ανθρώπινα». Οτι η χτεσινή συνάντηση στόχο είχε «να γίνει όλη η περιοχή κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις» και, σε αυτό το πλαίσιο, «προέβλεψε» ότι «θα βρισκόμαστε συχνά μαζί για να υλοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες μας για τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Προηγούμενα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε (στην εφημερίδα «Documento») ότι οι πιθανότητες να βρεθεί μια λύση στο Σκοπιανό «είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια». Ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων παρέπεμψε π.χ. στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εγκαινίασε η κυβέρνηση το 2015 και αφορούν, όπως είπε, πολλαπλούς τομείς κοινωνικής και οικονομικής δράσης, όπως τη δημιουργία νέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρισμού του υπάρχοντος αγωγού πετρελαίου.

Για τη δε αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που δεν θέλει η σκοπιανή πλευρά, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «σημαίνει, πρώτον, την υλοποίηση του erga omnes, δηλαδή της χρήσης του νέου ονόματος σε όλες τις περιπτώσεις, διεθνώς και εσωτερικώς, καθώς και την αποφυγή μελλοντικών τριβών που θα προέκυπταν χωρίς αυτήν την αλλαγή. Δεύτερον, ότι αποφεύγεται στο μέλλον μια διαφορετική κυβέρνηση στη γείτονα να ζητήσει λογαριασμό για παραβίαση του Συντάγματος εφόσον η διεθνής συμφωνία θα "παρεκκλίνει" από τις προβλέψεις του».

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ μιας συμφωνίας - πακέτο: «Να εμπεριέχει ζητήματα που συζητάμε με τον OHE, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών και την πρόβλεψη μέτρων και συνθηκών μη επανεμφάνισής τους, τη στήριξη της ένταξης της γείτονος στους διεθνείς οργανισμούς, κοινές δράσεις. Οι τελευταίες μαζί με τα σημερινά ΜΟΕ θα συμπτυχθούν σε ένα σχέδιο δράσης στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται θετικά στοιχεία της μελλοντικής μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής (...) Ολα αυτά ασφαλώς και χρειάζονται χρονοδιαγράμματα προκειμένου να υλοποιηθούν. Ο κόσμος δεν αλλάζει σε μια μέρα», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι μεθοδεύεται παραπομπή των όποιων αλλαγών στις ελληνικές καλένδες, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξάλλου, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο μιας διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, προκειμένου να μη χρειαστεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές, αν και έβαλε ενστάσεις, όπως ότι υπάρχουν «αποφάσεις εθνικών συνταγματικών δικαστηρίων κρατών - μελών της EE ως προς την υποταγή ή μη της εθνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή σε ζητήματα που άπτονται του σκληρού πυρήνα του Συντάγματος, και το όνομα είναι τέτοιο. Σύμφωνα με αυτές, το Σύνταγμα κατισχύει κάθε διεθνούς συμφωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε την «απόφαση» της κυβέρνησης να λύσει «όποια εκκρεμότητα υπάρχει», με ΠΓΔΜ αλλά και Αλβανία, για «να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα», Τουρκία, Αιγαίο, ΑΟΖ, Κυπριακό κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ