Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις δεν λύνουν, δημιουργούν προβλήματα στους λαούς

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής

-- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε το περιστατικό με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο; Διαπιστώνετε παραλείψεις στη διαχείριση της υπόθεσης;

-- Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί και σε αυτό το ζήτημα ακολούθησε την πάγια τακτική του εφησυχασμού, την οποία ακολουθεί στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Βέβαια, από τον εφησυχασμό και τη συγκάλυψη της πρώτης μέρας, όπου οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν πως «οι Ελληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», φτάσαμε στο «δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν» και την εναπόθεση των ελπίδων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που μας έστειλαν τις «ευχές» τους. Αναμενόμενο. Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, δεν λύνουν, περισσότερο δημιουργούν προβλήματα σε βάρος των λαών. Δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο όλο το Αιγαίο.

-- Εκτιμάτε πως η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις το επόμενο διάστημα; Ηδη υπάρχει κλιμάκωση στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

-- Η υπόθεση με τους Ελληνες στρατιωτικούς είναι πλέον μέρος του κάδρου της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία θα κλιμακωθεί παραπέρα, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνώντων και τις παραινέσεις του ΝΑΤΟ «να λυθούν οι οικογενειακές διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όμως συμβαίνει και στις «καλύτερες οικογένειες» να βγαίνουν και μαχαίρια, όταν πρόκειται να μοιραστεί η «κληρονομιά», όταν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα. Και στην περιοχή μας η μοιρασιά ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα, είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα και την Τουρκία να διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο για λογαριασμό των μονοπωλίων τους. Ειδικά η Τουρκία αυτήν τη στιγμή έχει στρατό κατοχής σε 3 χώρες, ενώ επιχειρεί και σε άλλες, επιχειρώντας να ηγηθεί των χωρών της περιοχής, κυρίως του μουσουλμανικού κόσμου.

-- Τι εισπράξατε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό; Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη δίπλα στον Πάνο Καμμένο προκάλεσε αρνητικά, αλλά και ειρωνικά σχόλια.

-- Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του λεγόμενου «χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς» οδηγεί ακόμα και εκεί. Να γίνεσαι, τελικά, συνεργάτης και υφιστάμενος ακόμα και του Π. Καμμένου.

-- Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρατηρείται μια δημοσκοπική άνοδος για το ΚΚΕ. Πού οφείλεται;

-- Η διαφαινόμενη δημοσκοπική άνοδος δεν αρκεί. Χρειάζεται ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά άνθρωποι καλής θέλησης, αγνοί αριστεροί και αγωνιστές της ζωής, όλοι οι απογοητευμένοι και προδομένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν σήμερα το ΚΚΕ, να επιστρέψουν στις ρίζες τους, σ' αυτούς που με εντιμότητα και καθαρότητα αγωνίζονται για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

-- Εχετε δηλώσει πως στο Μακεδονικό το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στους αλυτρωτισμούς. Ποια λύση θεωρείτε πιο συμφέρουσα για το ζήτημα αυτό;

-- Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επικίνδυνα σχέδια στα Βαλκάνια, τα οποία η κυβέρνηση προωθεί και με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Ιούλη. Γι' αυτό επείγεται για μια συμφωνία χωρίς εγγυήσεις. Γι' αυτό λέμε όχι στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με τους αλυτρωτισμούς τώρα. Αυτά έχουν προτεραιότητα και μετά το όνομα για μια σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, χωρίς αλλαγές συνόρων.

Ο λαός θα πληρώνει με εργασιακή ζούγκλα και ματωμένα πλεονάσματα την κερδοφορία του κεφαλαίου

-- Στο σκάνδαλο της «Novartis» τελικά υπήρξε «σκευωρία» από την κυβέρνηση εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, όπως καταγγέλθηκε; Εκτιμάτε πως η έρευνα θα προχωρήσει;

-- Εμείς δεν μπήκαμε ούτε στη λογική της σκευωρίας ούτε σε θεωρίες συνωμοσίας. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι έπρεπε να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση για όλα τα αδικήματα και τα πρόσωπα, καθώς επίσης και να κληθούν όλοι οι μάρτυρες στην επιτροπή, χωρίς κουκούλες. Η τακτική της κυβέρνησης και οι fast track διαδικασίες που αποφάσισε για την Προανακριτική, δεν επέτρεπαν ουσιαστική διερεύνηση. Περισσότερο σκόπευαν σε επικοινωνιακά σόου και αποπροσανατολισμό από τα κρίσιμα προβλήματα. Οπως έκανε και η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική. Γι' αυτόν το λόγο και εμείς αποχωρούμε, γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε αυτόν τον εκφυλισμό και την κοροϊδία του λαού.

-- Το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα των πλειστηριασμών; Παρατηρούμε πως και το ΠΑΜΕ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό.

-- Το ΚΚΕ με προτάσεις νόμου στη Βουλή, αλλά κυρίως με διεκδικήσεις και αιτήματα μέσα στο κίνημα, έθεσε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα της επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας, με μέτρα ανακούφισης, προστασίας των ανέργων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μπορεί οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου να θέλουν να ξεχάσουν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», μαζί με τόσα άλλα, όμως είναι εδώ το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία, το ΚΚΕ, να το φωνάζουν και να το διεκδικούν.

-- Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα μας μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο; Θα υπάρξει «καθαρή έξοδος»;

-- «Καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει. Με νόμους ενισχύεται η εργασιακή ζούγκλα, μπαίνουν εμπόδια στην απεργία και έχουν προνομοθετηθεί μέτρα για μετά το '19, ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 τα οποία θα πληρώσει ο λαός. Η «επόμενη μέρα» απαιτεί μέτρα θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, του λαού. Γι' αυτό παραμένουν τα μνημόνια διαρκείας, η επιτροπεία της ΕΕ, ακόμα και ένα «νέο πρόγραμμα» αυτήν τη φορά διά χειρός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ μόνιμα πολέμιο του οπορτουνισμού και της εξαπάτησης

-- Το 2012 ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ και μάλιστα είχε προτείνει την κα Παπαρήγα για πρωθυπουργό, πρόταση που απορρίφθηκε από το ΚΚΕ. Ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν τελικά το ΚΚΕ είχε αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση της Αριστεράς;

-- Εκ των πραγμάτων και του αποτελέσματος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πάνω από 3 χρόνια αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ σοφά πρόβλεψε, σοφά έπραξε και πράττει. Γιατί έχει ξεκάθαρες θέσεις, στρατηγική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, είναι μόνιμα πολέμιο κάθε λαϊκισμού και του επικίνδυνου οπορτουνισμού - τυχοδιωκτισμού. Εκτός των άλλων και πέρα από τη συνεπή στάση του ΚΚΕ, ήταν ηλίου φαεινότερο από την αρχή ότι ο κ. Τσίπρας, όπως απέδειξε και όλη η στάση του και πρακτική του, έκανε τέτοιες προτάσεις προεκλογικά μόνο για εξαπάτηση κάποιων αγνών, αλλά δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε τελικά, προδομένων αριστερών.

-- Κυβερνητικά στελέχη έχουν υποστηρίξει πως ανάλογη πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ έγινε και στις εκλογές του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα. Λέγεται, μάλιστα, πως υπήρξε τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα προς εσάς το βράδυ των εκλογών. Ποια είναι η πραγματικότητα;

-- Το τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής των εκλογών του 2015 ήταν μόνο για να μας ανακοινώσει ότι ήδη έχει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία, αφού έχει συμφωνήσει με τον κ. Καμμένο, και ότι μετά από την πρωινή συνάντησή τους θα ορκιστεί - όπως ήδη είχε συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - το μεσημέρι της Δευτέρας ως πρωθυπουργός.

Μάλιστα, μου διευκρίνισε ότι το τηλεφώνημα αυτό το κάνει για να μην τα διαβάσω το πρωί από τις εφημερίδες, αλλά να έχω ενημερωθεί από τον ίδιο. Τελεία και παύλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org