Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεργασίες, γκρίνιες και «μηνύματα»

Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, έπειτα από πρόσκληση του πρώτου με πρόσχημα τη συζήτηση επί της πρότασης απ' το 2016 του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, συνεχίστηκαν χτες οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις, ενώ και ο σύντομος διάλογος μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξή της αφορούσε στο ποδόσφαιρο και τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτόν το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το ζήτημα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, για να συζητηθεί. Επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Επιπλέον ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών, και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει «να ενώσουμε τους Ελληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν».

Η συνάντηση τροφοδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, και αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να καταγγέλλει απ' την Παρασκευή τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακά παιχνίδια και τον Στ. Θεοδωράκη εμμέσως πλην σαφώς για συμμετοχή σε αυτά.

Ανταπαντώντας σε ανάρτησή του, ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση» και ότι «εκτός από τα προσωπικά ή τα κομματικά παιγνίδια υπάρχει και η πατρίδα. Και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν».

Χτες το θέμα απασχόλησε και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, που συνεδρίασε για τα οργανωτικά του συνεδρίου και της εκλογής οργάνων που ξεκινάει την Παρασκευή, όπου οι Φώφη Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Καμίνης και Θ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασαν στον Στ. Θεοδωράκη τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να μη γινόταν η συνάντηση σε αυτήν τη συγκυρία, γιατί δίνονται «λάθος μηνύματα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org