Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια

Στη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο «Κρήτη TV», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε για την επίσκεψη Ερντογάν, το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, το Κυπριακό. Στην απάντησή του υπογράμμισε:

«Καταρχήν, το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει πει ότι ένας πρωθυπουργός μιας ελληνικής κυβέρνησης ή οποιοσδήποτε πρωθυπουργός άλλης χώρας δεν πρέπει να έχει επαφές με άλλους πρωθυπουργούς και με ομολόγους του, με όλο τον κόσμο, με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, από την Αφρική, την Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη. Εμείς, για παράδειγμα, δεν κάναμε κριτική στον κ. Τσίπρα, γιατί πήγε και συνάντησε τον κ. Τραμπ, που τυχαίνει αυτήν τη στιγμή να είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να τον συναντήσει. Εμείς του κάναμε κριτική για το πολιτικό στριπτίζ που έκανε εκεί, για τις συμφωνίες που έκανε, και μάλιστα που τις ανακοίνωσε πρώτα απ' όλους ο ίδιος ο κ. Τραμπ.

Ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει απαντήσει εδώ στην Ελλάδα και δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό γι' αυτές τις συμφωνίες συγκεκριμένα. Δεν λέμε για το τεχνικό μέρος - καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι τα τεχνικά μέρη θα γίνουν σε κάποιους μήνες με διμερείς διαπραγματεύσεις εμπειρογνωμόνων, αντίστοιχων ομολόγων, υπουργών κ.λπ. - αλλά μιλάμε για το πακέτο, για την κατεύθυνση. Τι συμφώνησε για τις βάσεις και για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα "F-16", για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση που λέει ότι πήρε εδώ στην περιοχή και πάει λέγοντας.

Και εδώ δεν βγάζει τσιμουδιά, αντίθετα οι Αμερικανοί λένε διάφορα. Ο Αμερικανός πρέσβης λέει συγκεκριμένα πράγματα, ότι συμφώνησαν, ο Τραμπ είπε συγκεκριμένα πράγματα, άλλοι μιλάνε και δεν μιλάνε οι Ελληνες. Είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη, από στοιχειώδη άποψη ενημέρωσης, αν θέλετε, του Κοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, των ανθρώπων εδώ, στους οποίους απευθύνεται και που θα πληρώσουν βέβαια τα βάρη και τα αποτελέσματα αυτής της επικίνδυνης - κατά τη γνώμη μας - πολιτικής.

Να μην αφαιρούμαστε από την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στον τουρκικό λαό, στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια

Και φυσικά εδώ εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Ερντογάν, του Προέδρου της Τουρκίας. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση ούτε να πηγαίνει ο Τσίπρας ούτε ο Ερντογάν να έρχεται εδώ και να ανταλλάσουν επισκέψεις και να υπάρχει και συνομιλία - στα πλαίσια ότι δύο καπιταλιστικές χώρες είναι, δύο χώρες σύμμαχοι, υποτίθεται, εντός εισαγωγικών, αλλά έτσι είναι, στο ΝΑΤΟ, γείτονες είμαστε.

Δεν πρέπει να αφαιρούμαστε από το γεγονός και της πολιτικής της Τουρκίας, του κ. Ερντογάν και απέναντι στον ίδιο το λαό του και απέναντι στο Αιγαίο, στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ υποτίθεται, αλλά και στην περιοχή, μιας και είμαστε γείτονες, όπως και μια γεωστρατηγική πολιτική που έχει, σε σχέση και με τον αραβικό κόσμο και τον μουσουλμανικό - ας πούμε - κόσμο περισσότερο, όπως ο ίδιος αρέσκεται να το λέει. Αλλά και με μια προσέγγιση και με επιβολή, αν θέλετε, απόψεων, έτσι όπως φάνηκε από τους υπουργούς του και από τον πρωθυπουργό του, που πήγε σε χώρες των Βαλκανίων, όπου τους είπε ότι "όχι μόνο ταιριάζουμε εμείς, αλλά είμαστε και ίδιοι". Στην ουσία, τους είπε "σαν να είστε εδώ παράρτημά μας".

Αρα, λοιπόν, έχουμε εδώ μια πολιτική μαζί με διεκδικήσεις που επίσημα τις έχουν πει και ο ίδιος ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του και ο υπουργός των Εξωτερικών και άλλοι υπουργοί του για αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, νησιών του Αιγαίου. Βγάζουν χάρτες και έχουν πει διάφορα για μια σειρά ζητήματα - και για το Κυπριακό φυσικά, γιατί σχετίζονται και με αυτό - τα οποία είναι αναπάντητα.

Δεν ξέρω τι ζητήματα θα λύσουν εδώ, πέρα από το "ξέρω εγώ, εντάξει να κάνουμε καμιά μπίζνα", να το πω έτσι πάλι απλά και λαϊκά. Εντάξει, μπορεί να κάνουν καμιά επένδυση, κάποιος Τούρκος εδώ, έχουν κάποιοι Τούρκοι επενδύσεις εδώ, πιθανόν κάποιοι Ελληνες να ενδιαφέρονται για την άλλη μεριά του Αιγαίου επίσης να κάνουν κάποιες επενδύσεις, αλλά για τον ελληνικό λαό ή γι' αυτό που λέμε κυριαρχικά δικαιώματα ή προβλήματα, που άπτονται των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων και την όξυνση αυτών των αντιθέσεων, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια τα επόμενα χρόνια, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι, το αντίθετο. Μάλλον προβλέπουμε τα χειρότερα από αυτήν την άποψη.

Η Τουρκία θέλει τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία όχημα για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου

Και για την Κύπρο, φυσικά, έχουμε μια θέση, την οποία μελετήσαμε πάρα πολύ σοβαρά. Είχαμε από την αρχή ενδοιασμούς γι' αυτήν τη θέση, τους το είχαμε πει. Οι ίδιοι οι Κύπριοι έλεγαν και τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι "είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός" - αυτό για το οποίο είχαν υποχωρήσει, της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας - "αλλά τέλος πάντων αυτός θα είναι και ο τελευταίος συμβιβασμός".

Και βέβαια από τότε επισημαίναμε και σε προηγούμενες ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων που έρχονταν εδώ, ότι θα πρέπει να προσέξουν γιατί η τουρκική πολιτική θέλει να κάνει τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία όχημα για συνομόσπονδη λύση. Οχημα δηλαδή για οριστική και ντε φάκτο διαίρεση και διχοτόμηση της Κύπρου, όπου θα είναι δύο κράτη. Αυτή θέλει να είναι ισότιμα... Και όλα αυτά ήταν σε αντίθεση και με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με εκφρασμένες θέσεις. Βέβαια, έλεγαν ότι "θα επιδιώξουμε, εντάξει μπορεί να θέλουν έτσι οι Τούρκοι, αλλά εμείς...".

Το πρώτο "σχέδιο Ανάν", που μπήκε σε δημοψήφισμα, το απέρριψε ο κυπριακός λαός. Και εμείς είχαμε σαφή θέση από την αρχή, πριν καν τοποθετηθούν και τα κυπριακά κόμματα. Μόλις το είδαμε το "σχέδιο Ανάν", είπαμε ότι είναι διχοτόμηση της Κύπρου. Και στη συνέχεια, όλα αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, έχουμε βάσιμους λόγους να λέμε ότι αυτό έγινε πραγματικά το όχημα για μια διχοτομική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Γιατί όλες οι ενημερώσεις που μας έκαναν, που προυσιάζονταν ως θέσεις και της τουρκικής και της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει σύγκλιση στη διαπραγμάτευση και να υπάρξει και λύση, όπως την έλεγαν, οδηγούσε στη διχοτόμηση της Κύπρου, σε ένα ένα "σχέδιο Ανάν" και μάλιστα σε χειρότερη κατεύθυνση σε μια σειρά επιμέρους ζητήματα».

Είναι δικαίωμα της Ελλάδας η ανακήρυξη ΑΟΖ

Σε ερώτηση σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Επρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Τώρα, εντάξει, η χρονική στιγμή είναι δευτερεύον ζήτημα, το ζήτημα είναι ότι πρέπει να γίνει όμως, έπρεπε να έχει γίνει, γιατί είναι δικαίωμα της Ελλάδας και είναι αποκλειστικό δικαίωμα. Τώρα, τα υπόλοιπα ζητήματα, βεβαίως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, αλίμονο, δεν μιλάει κανείς για ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κρισιακά φαινόμενα, όμως πρέπει να υπάρξει. Και πρέπει να υπάρξουν και πρωτοβουλίες προς το διεθνή παράγοντα, με άλλες χώρες, συνεχής πάλη και κυρίως ενημέρωση και ετοιμότητα για να υπάρχει στον ελληνικό λαό επαγρύπνηση γύρω από αυτά τα ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ