Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ανοίγει «ευκαιρίες» κερδοφορίας για το κεφάλαιο έως... το Διάστημα

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αντιμετωπίζει το Διάστημα ως ευκαιρία κερδοφόρων επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους και ως ένα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της καταστολής σε βάρος των λαών, είναι το ζητούμενο των νομοσχεδίων που περνάει διαδοχικά αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση από τη Βουλή με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή συζητείται με απανωτές συνεδριάσεις το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο: «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων - Ιδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις». Ενώ ένα 24ωρο πριν ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου το οποίο αφορούσε την κύρωση σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του επιχειρηματικού ομίλου παροχής δορυφορικών τηλεπικοινωνιών «Hellas Sat», για την παράδοση της τροχιακής θέσης της χώρας.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη η αξιοποίηση του Διαστήματος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο, σημείωσε αναφορικά με την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος ότι «η μοναδική δραστηριότητα του Οργανισμού αυτού θα είναι η εμπορική αξιοποίηση δεδομένων από ευρωπαϊκά προγράμματα και η πώληση των διαστημικών δικαιωμάτων της χώρας». Ενώ προειδοποίησε πως «η μέχρι σήμερα πείρα δείχνει ότι η χρήση του Διαστήματος είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

Οπως τόνισε, τα νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ, η οποία αποτυπώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ. Με την έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ζητά αύξηση των δαπανών της ΕΕ για τη διαστημική πολιτική της και κονδύλια από τα περιφερειακά ταμεία της», προκειμένου «να αποκτήσει ανεξαρτησία σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στη χρήση του Διαστήματος. Ζητάει την ενίσχυση των προγραμμάτων "Γαλιλαίος" και "Κοπέρνικος", τα οποία σε μεγάλο βαθμό προωθούν στρατιωτική χρήση του Διαστήματος από την ΕΕ».

«Είναι ακόμα ενδεικτικό - πρόσθεσε - ότι η έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ ζητά τη χρήση διαστημικών μέσων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και γενικά για την ενίσχυση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ και των κρατών - μελών της».

Ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επικίνδυνη», «πιθανή συσχέτιση του νομοσχεδίου και των επιδιώξεών του με την ελληνική εξωτερική πολιτική και τη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ» για την παροχή «πάρα πολύ μεγάλης στήριξης στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή», την «αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα και των άλλων στρατιωτικών υποδομών που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί».

Το Διάστημα, σημείωσε, «έχει ομολογουμένως αστείρευτες δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία ενός λαού», με την προϋπόθεση όμως «την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό - κεντρικό σχεδιασμό, ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στη βάση της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της προς όφελος του λαού». Το ποιες είναι οι δυνατότητες όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τόνισε, αναδεικνύουν οι κατακτήσεις της ΕΣΣΔ.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, ενώ όλοι χωρίς εξαίρεση χαρακτήρισαν θετικές τις ρυθμίσεις του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ