Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΕΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Χερσόνησο

Ενώ ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος ετοιμάζεται να επισκεφτεί το Πεκίνο

Αμερικανικό αεροπλάνο ετοιμάζεται να απογειωθεί από τη βάση Οσάν, στη Νότια Κορέα
Αμερικανικό αεροπλάνο ετοιμάζεται να απογειωθεί από τη βάση Οσάν, στη Νότια Κορέα
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, που γίνονται σε ένα περιβάλλον ολόπλευρης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και διεργασιών, σε όλη την περιφέρεια Ασίας και Ειρηνικού.

Χτες, αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο τύπου «B-1B» πέταξε πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, αν και τα ευρείας κλίμακας γυμνάσια έχουν προκαλέσει τις ρητές επικρίσεις τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας, που καλούν «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» να αποφύγουν «προκλήσεις» που «κλιμακώνουν τις εντάσεις», ώστε να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος για τη διευθέτηση του «κορεατικού προβλήματος». Βεβαίως, Κίνα και Ρωσία δεν ταυτίζονται στο ζήτημα, όπως φάνηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - μετά την τελευταία βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ στις 28 Νοέμβρη, ενώ αναδείχτηκαν και δίαυλοι παζαρέματος (π.χ. ΗΠΑ - Κίνας), για παράδειγμα ως προς την επιβολή και το περιεχόμενο πιθανών νέων κυρώσεων.

Εξελίξεις πάντως αναμένονται και σε διπλωματικό επίπεδο. Από προχτές, βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ ο αναπληρωτής γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, στην πιο υψηλόβαθμη εκπροσώπηση του Οργανισμού στη Βόρεια Κορέα από το 2011. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε συναντήσεις με τον Βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και άλλους αξιωματούχους, ωστόσο μέχρι χτες δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση για αυτές.

Επίσης, οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και οι ευρύτερες γεωπολιτικές (και ειδικότερα επενδυτικές) ισορροπίες σε Ασία - Ειρηνικό θα βρεθούν στο επίκεντρο και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει στην Κίνα ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, από τις 13 μέχρι τις 16 Δεκέμβρη. Θυμίζουμε ότι η Σεούλ έχει επανειλημμένα «αναγνωρίσει» τις ανησυχίες του Πεκίνου για την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στη Χερσόνησο.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιουνγκ-χουα δήλωσε στο CNN ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ότι (οι Βορειοκορεάτες) έχουν αναπτύξει εντελώς την τεχνολογία που απαιτείται για την τοποθέτηση μιας πυρηνικής συσκευής σε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς... Ενα ζήτημα είναι το τι διακηρύσσουν. Ομως, είναι άλλο ζήτημα το τι πρόοδο έχουν πραγματικά κάνει στην απαραίτητη τεχνολογία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ