Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
«Μέτρησε» χρήμα και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους

Τον ισχυρισμό ότι όλα βαίνουν καλώς και πως η πραγματικότητα δεν είναι ζοφερή για το λαό, αλλά έτσι την παρουσιάζουν εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, διατύπωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του με την οποία έκλεισε τις εργασίες του έβδομου περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου στην Κέρκυρα χτες βράδυ, απ' όπου υποστήριξε ξανά την αναγκαία για το κεφάλαιο «συναίνεση» για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στήριξης της ανάκαμψής του.

Οπως αναμενόταν, ο Αλ. Τσίπρας διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα για να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική και το «αφήγημα» ότι και ο λαός «βγαίνει από το ζυγό της ασφυξίας», ισχυριζόμενος ότι προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία, ότι καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί και πως κινδυνεύουν μόνο «οι βίλες των μεγάλων μπαταχτζήδων». Παραπέρα, υπερασπίστηκε τις «σημαντικές κατακτήσεις» που, όπως είπε, προέκυψαν απ' τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης», για να αναφωνήσει με κομπασμό ότι «εκεί που άλλοι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν» να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο, εκείνοι τα κατάφεραν.

Για ζητήματα που ενδιαφέρουν τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για τη στήριξη της ανάκαμψής τους, ένα πλήθος προγραμμάτων για τη ροή «ζεστού» χρήματος στο κεφάλαιο. Ιεραρχώντας τον τουρισμό ανακήρυξε πρωταθλήτρια την Περιφέρεια, η οποία κατέγραψε 2,45 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2016, με 15% αύξηση το 2017. Οπως είπε, έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για 20 άδειες για νέα τουριστικά συγκροτήματα, στον «αναπτυξιακό» νόμο έχουν υποβληθεί 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, στο επιχειρηματικό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα έχουν προστεθεί περισσότερες από 300 προτάσεις.

Ούτε κουβέντα, βέβαια, για το ότι τα ρεκόρ του τουριστικού κεφαλαίου χτίζονται πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον Τουρισμό, της ευελιξίας που τσακίζει κόκαλα, των «υποκατώτατων μισθών», όλου του αντεργατικού πλαισίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεκτείνει.

Για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, ανήγγειλε επιτάχυνση των έργων αναβάθμισης οδικών και λιμενικών υποδομών και άλλα όπως η μόνιμη υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας, υδατοδρόμια, επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή σύνδεσης των νησιών, διαμόρφωση του λιμανιού στους Παξούς για μικρές κρουαζιέρες κ.ά.

Μίλησε ακόμα για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και έργα που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αφού τα λαϊκά στρώματα σε Κέρκυρα και Επτάνησα γνωρίζουν καλά ότι οι «προτεραιότητες» της καπιταλιστικής οικονομίας που υπηρετεί η κυβέρνηση αφήνουν απ' έξω τις δικές τους ανάγκες για βασικά έργα υποδομής.

Ο Αλ. Τσίπρας τοποθέτησε την Περιφέρεια ως κρίκο στον ενεργειακό κόμβο που, όπως είπε, μπορεί να διαμορφωθεί στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τους υδρογονάνθρακες αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τα Ιόνια Νησιά και καμαρώνοντας ότι «μεγάλοι παίκτες έχουν εκδηλώσει βούληση να εμπλακούν ενεργά» έχοντας «υψηλές προσδοκίες».

Μίλησε ακόμα για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ υποσχέθηκε παρεμβάσεις που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στην Κέρκυρα και με δομές σε όλη την Περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org