Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωντανή πείρα από την οργάνωση της πάλης

Ο Σ. Αγγελόπουλος
Ο Σ. Αγγελόπουλος
Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το λόγο πήραν ο Βασίλης Πετρόπουλος, εργαζόμενος στην Τοπική Διοίκηση και εκλεγμένος συνδικαλιστής στην ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Βαγγέλης Κουτουμάνος, εργαζόμενος στον ΟΤΕ και εκλεγμένος στη διοίκηση της ΠΕΤ ΟΤΕ και του κλαδικού συνδικάτου και ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, εργαζόμενος στη Χημική Βιομηχανία και μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Ο Β. Πετρόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, σημείωσε πως εκτός των άλλων δείχνει ότι τα αστικά επιτελεία αναλογίζονται «τι έρχεται αύριο», γιατί ξέρουν ότι «η επιθετικότητά τους θα βρει το επόμενο χρονικό διάστημα τείχος αντίστασης από τα σωματεία, τις εργατικές κινητοποιήσεις». «Στο χώρο των ΟΤΑ, παρότι δημόσιο, έχουμε 70.000 εργαζόμενους με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις κάθε είδους, με χειρότερη αυτή του ΟΑΕΔ, που δεν χαρακτηρίζονται καν εργαζόμενοι αλλά "ωφελούμενοι" προγραμμάτων της ΕΕ, με μισθούς 490 και 420 ευρώ. Εχουμε τα τελευταία δύο χρόνια 38 θανατηφόρα ατυχήματα και άλλα τόσα σοβαρά, με ακρωτηριασμούς ή σοβαρές παθήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως παραδείγματα της περιβόητης ανάπτυξης από τον κλάδο των ΟΤΑ, ανέδειξε την «Κοινωνική Οικονομία», τη διαχείριση απορριμμάτων και παιδικών σταθμών μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, τις προσλήψεις προσωπικού μέσα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που πληρώνει ο λαός κ.λπ. Ξεχώρισε την προσπάθεια για οργάνωση της πάλης «από τα κάτω», με τις επιτροπές αγώνα συμβασιούχων σε όλη την Ελλάδα και με το πανελλαδικό συντονιστικό. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή η δουλειά δεν είναι περιστασιακή αλλά χτίζεται εδώ και χρόνια από τα κάτω, με συνελεύσεις, συσκέψεις, επιτροπές αγώνα και ταξικά σωματεία». Αναφερόμενος στη δράση των κομμουνιστών και των πρωτοπόρων αγωνιστών, υπογράμμισε ότι αυτή κάνει εργαζόμενους ακόμα και με διαφωνίες «να αναγνωρίζουν τη στάση μας και την παρουσία μας (...) Αυτή η εκτίμηση, αν συνδυαστεί με τη δουλειά της εξήγησης, της γενικευμένης ανάλυσης, με την εμπειρία, μπορεί να μεγαλώσει έναν κύκλο αγωνιστών, μια "μαγιά" που είναι απαραίτητη (...) Οι εκτιμήσεις μας δικαιώνονται, η δράση μας μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας για να προχωρήσει η ταξική ανασυγκρότηση και η βαθύτερη πολιτικοποίηση της σκέψης», υπογράμμισε.

Ο Β. Πετρόπουλος
Ο Β. Πετρόπουλος
Ο Β. Κουτουμάνος ανέλυσε πώς υλοποιείται η στρατηγική του κεφαλαίου στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο μονοπώλιο, τον όμιλο ΟΤΕ. Στάθηκε στις μεθόδους που αξιοποιεί η διοίκηση του ομίλου για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, όπως την ολόπλευρη αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων με την αξιοποίηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου κ.λπ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του εργαζόμενου στη συνεχή ιδεολογική παρέμβαση της εργοδοσίας, φέρνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως τα «κριτήρια αξιολόγησης», στα οποία «περιλαμβάνεται το "Πόσο ΟΤΕ είναι" ο κάθε εργαζόμενος», δηλαδή «πόσο αφοσιωμένος είναι στα θέλω και στους στόχους της εργοδοσίας». «Είναι χαρακτηριστικές κάποιες δράσεις που έχει αναλάβει κατά καιρούς, όπως οι "μέρες ομορφιάς και ευεξίας" στα τηλεφωνικά κέντρα, η καμπάνια κατά του καπνίσματος, τα σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης κ.ά.». Ο Β. Κουτουμάνος ανέδειξε το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού και τον συντεχνιασμό που καλλιεργεί, δείχνοντας στους εργαζόμενους ως ανταγωνιστές τους, συναδέλφους τους από άλλα μονοπώλια. «Γι' αυτό άλλωστε ξορκίζουν όπως ο διάολος το λιβάνι την ανάγκη της κλαδικής οργάνωσης, υπονομεύοντας με κάθε τρόπο το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, ενώ αρνούνται τη μετατροπή της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΟΤΕ σε κλαδική ομοσπονδία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ξεχώρισε και τον αντικομμουνισμό στον οποίο επιδίδονται. «Απέναντι σε όλη αυτήν την πολυδιάστατη επιθετική πρακτική της εργοδοσίας στέκονται οι κομμουνιστές και όσοι συστρατευόμαστε μαζί τους. (...) Φανερώνουμε στους εργαζόμενους ότι η στρατηγική του κεφαλαίου είναι εις βάρος τους και ότι γι' αυτούς κυρίαρχος στόχος θα πρέπει να γίνει η ικανοποίηση των διευρυμένων σύγχρονων αναγκών τους. Στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν έρθουν σε ρήξη με το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις τους και την Ευρωπαϊκη Ενωση. Αν δεν συστρατευθούν με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», ανέφερε ολοκληρώνοντας ο συνδικαλιστής από τον ΟΤΕ.

Ο Β. Κουτουμάνος
Ο Β. Κουτουμάνος
Ο Σ. Αγγελόπουλος μεταφέροντας πείρα από κλάδους της μεταποίησης, ανέδειξε τις προϋποθέσεις για να δοθεί η μάχη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Ξεχώρισε την ανάγκη έντασης της ιδεολογικής - πολιτικής αντιπαράθεσης στους χώρους δουλειάς, ώστε εργαζόμενοι να απαγκιστρώνονται από την κυρίαρχη αστική ιδεολογία. Σημείωσε ότι «το σημαντικότερο όπλο που έχουμε να αντιπαραθέσουμε είναι ο "Ριζοσπάστης", η αύξηση της κυκλοφορίας του οποίου είναι κρίσιμος δείκτης για το πόσο περπατάει στους εργάτες η γραμμή του Κόμματος». Επίσης σημείωσε τη σημασία της έντασης της αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη σημασία της ενίσχυσης «της δουλειάς μας μέσα από τα κλαδικά συνδικάτα και της κλαδικής αντίληψης, που είναι σε πολύ χαμηλό βαθμό στη συνείδηση των εργαζομένων». Μετέφερε παραδείγματα που αναδεικνύουν δυνατότητες από τη δράση στους τόπους δουλειάς, όπως την οργάνωση Γενικής Συνέλευσης στον «Παπαστράτο» παρά την προσπάθεια του επιχειρησιακού σωματείου να την αποτρέψει, με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το στέλεχος του Κόμματος έκανε ξεχωριστή αναφορά στους μετανάστες εργάτες, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας αποτελούν μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και ότι η συμμετοχή τους στην πάλη μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ανασύνταξη του κινήματος. Ανέδειξε τις κινητοποιήσεις σε χώρους που δουλεύουν μετανάστες, όπως στο εργοστάσιο «Γεωργίου», που κάτω από την καθοδήγηση του κλαδικού συνδικάτου πραγματοποιήθηκε απεργία για 18 μέρες. Επίσης, τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε φασονατζίδικα, αλλά και στον κλάδο των Τροφίμων, που οργανώνονται δομές του συνδικάτου στους εργάτες γης, μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση(30/5/2019)
Ενιαία οργάνωση και πάλη απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης(6/10/2018)
Αξιοποιούμε την πείρα και κλιμακώνουμε την πάλη κόντρα στο σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου(9/6/2018)
Να πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι την πάλη για ενιαία ΣΣΕ στον όμιλο(19/5/2018)
Οι σωματειακές επιτροπές «κρίκος» στην οργάνωση της απεργίας(26/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org