Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντιπερισπασμοί» και «αποκαλυπτήρια» με φοροδιαφυγή

Οι λίστες με τα ονόματα 14.083 εταιρειών και 8.909 φυσικών προσώπων με βασική οφειλή πάνω από 150.000 ευρώ, αναρτήθηκαν χτες στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ως μία ακόμη κίνηση αντιπερισπασμού στη βροχή των κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις λίστες της ΑΑΔΕ φιγουράρουν και επιχειρήσεις που έχουν βάλει «λουκέτο» εδώ και χρόνια, ενώ βέβαια οι κάθε είδους φόροι, οι «προσαυξήσεις» και τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί θεωρούνται πλέον οριστικά «ανείσπρακτα».

Την ίδια ώρα, το προς υπογραφή «συμπληρωματικό» μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για λαϊκά νοικοκυριά αλλά και για οφειλές αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θυμίζουμε ότι οι κατασχέσεις που διενεργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ξεπερνούν τις 800 ανά εργάσιμη μέρα. Αποδέκτες αυτής της πολιτικής είναι βέβαια τα λαϊκά στρώματα. Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώ η οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στην προχτεσινή συνεδρίαση δημοσιοποίησαν λίστα χωρών που χαρακτηρίζονται «φορολογικοί παράδεισοι» και βέβαια «μη συνεργάσιμες» με την ΕΕ. Πρόκειται βέβαια για φαινόμενα επίσημης φοροδιαφυγής, που «ανθούν» παράλληλα με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, αλλά και για ακόμη μια προσπάθεια δημιουργίας κάλπικων εντυπώσεων. Χαρακτηριστικό πάντως της υποκρισίας είναι ότι παρά τα παχιά λόγια περί πάταξης των φορολογικών παραδείσων που λέει τελευταία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε την ομόφωνη απόφαση που «αγνοεί» επιδεικτικά βασικούς «φορολογικούς παραδείσους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικό φακέλωμα, εκβιασμοί και απειλές σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά(20/12/2019)
Πλειστηριασμοί, εκβιασμοί και κατασχέσεις στην ημερήσια διάταξη(15/2/2019)
Λίστες(13/3/2018)
«Στραγγίζουν» τα λαϊκά νοικοκυριά για τους στόχους του κεφαλαίου(19/8/2017)
«Πράσινο φως» για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων(25/5/2013)
Απειλεί ο ΟΟΣΑ(27/6/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org