Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Σύσσωμος ο λαός αποχαιρετά τον Φιντέλ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης

Σε αίθουσα στο Μνημείο «Χοσέ Μαρτί» στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, όπου αποδίδονται τιμές στον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο
Σε αίθουσα στο Μνημείο «Χοσέ Μαρτί» στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, όπου αποδίδονται τιμές στον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο
Συνεχίζονται σε όλη την Κούβα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων στις 25 Νοέμβρη τη νύχτα. Χιλιάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας, με μεγάλη θλίψη σε κάθε γωνιά του Νησιού αποχαιρετούν τον δικό τους Φιντέλ. Είναι η γενιά που πήρε μέρος στην Επανάσταση, οι γενιές που ακολούθησαν και αυτές που τη γνώρισαν από τις διηγήσεις, από τη μελέτη της Ιστορίας, αυτές που βλέπουν τις κατακτήσεις που έφερε ο σοσιαλισμός στο λαό, προσπάθεια που από την αρχή στηρίχτηκε στην απλόχερη διεθνιστική αλληλεγγύη της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών.

Ατέλειωτη ήταν και χτες η ουρά όσων ήθελαν να φτάσουν στο Μνημείο του Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης, στην αίθουσα που υπάρχει η φωτογραφία του Κομαντάντε με το όπλο και το σακίδιο στην πλάτη στη Σιέρα Μαέστρα από την εποχή του αντάρτικου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε μικρές και μεγάλες πόλεις, στο Νησί της Νεολαίας.

Στην πλατεία της Επανάστασης αναμενόταν να γίνει στις 7.00 το βράδυ ώρα Κούβας (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση όπου ο λαός της Αβάνας θα αποχαιρετούσε τον μεγάλο ηγέτη. Στην εκδήλωση αυτή θα έπαιρναν μέρος και κρατικοί ηγέτες από χώρες της περιοχής που έχουν καταφθάσει στην κουβανική πρωτεύουσα. Από τους πρώτους, έφτασαν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Πρόεδρος Βολιβίας Εβο Μοράλες, ηγέτες της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Ασίας, συνολικά 25 σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επίσης συμμετέχει και θα απευθύνει επικήδειο λόγο, σε μια προκλητική προσπάθεια να εμφανίσει την αστική διαχείριση που ασκεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, σκορπώντας δυστυχία στο λαό, ως μέρος ...«επαναστατικής πράξης» που εμπνέεται από επαναστάτες όπως ο Φιντέλ. Τέτοια απάτη!

Σήμερα θα ξεκινήσει η πορεία προς το Σαντιάγκο ντε Κούβα

Χιλιάδες και χτες περίμεναν υπομονετικά να αποχαιρετήσουν τον Κομαντάντε τους αποτίοντας φόρο τιμής
Χιλιάδες και χτες περίμεναν υπομονετικά να αποχαιρετήσουν τον Κομαντάντε τους αποτίοντας φόρο τιμής
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων τιμής στην Αβάνα, στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ξεκινάει από την αίθουσα «Γκράνμα» του υπουργείο Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, όπου φυλάσσεται η τέφρα του Κουβανού ηγέτη, η πομπή που θα φτάσει το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, διασχίζοντας 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας, στο Σαντιάγκο ντε Κούβα. Συμβολικά, η διαδικασία αυτή φέρει το όνομα «Καραβάνι της Ελευθερίας» προς ανάμνηση του αντίστοιχου καραβανιού που ξεκίνησε από την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον επαναστατικό στρατό, το Σαντιάγκο, την 1 Γενάρη του 1959 και έφτασε στην Αβάνα στις 8 Γενάρη με επικεφαλής τον Φιντέλ. Τώρα, θα γίνει η αντίστροφη πορεία και στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» (ήρωας του αγώνα της ανεξαρτησίας) θα γίνει η δεύτερη λαϊκή συγκέντρωση. Την Κυριακή στις 4 Δεκέμβρη θα γίνει η τελετή της κηδείας και της εναπόθεσης της τέφρας του Κομαντάντε στο νεκροταφείο της Σάντα Ιφιγένια, όπου έχουν ταφεί οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί, Αντόνιο Μασέο, αλλά βρίσκονται και τα οστά 32 αγωνιστών επαναστατών που έπεσαν στην επίθεση στις 26 Ιούλη του 1953 ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο, την πρώτη ένοπλη επίθεση στο στρατό της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.

Τη Δευτέρα, στην αίθουσα «Γκράνμα» του υπουργείου των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, που βρίσκεται η τεφροδόχος του Φιντέλ, απέδωσε τιμές η ανώτατη ηγεσία της Κούβας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας και τον πρώτο Γραμματέα της ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

Με μια φωνή «Firmes», δηλαδή συνεπείς στα ιδανικά για τα οποία πάλεψε ο Φιντέλ, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ εκτός από τον Ραούλ, λίγα λουλούδια κατάθεσαν και ηγέτες της Επανάστασης Ραμίρο Βαλντές Μένεντες και Γκιγιέρμο Γκαρσία Φρίας, όπως και τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Η ηγεσία της Κούβας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αποδίδει τιμές στον Φιντέλ
Η ηγεσία της Κούβας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αποδίδει τιμές στον Φιντέλ
Στην Αβάνα έως χτες κάθε μέρα προς τιμή του εκλιπόντος έγιναν 21 κανονιοβολισμοί από το Κάστρο Λα Καμπάνια, ένας κάθε μία ώρα από τις 6.00 το απόγευμα και το ίδιο θα επαναληφθεί και στο Σαντιάγκο ντε Κούβα.


Φοιτητές αποδίδουν τιμές στον ηγέτη τους
Φοιτητές αποδίδουν τιμές στον ηγέτη τους

Ο Φιντέλ στις 7 Γενάρη στο Καραβάνι της Ελευθερίας καθ' οδόν προς την Αβάνα

AP1959

Ο Φιντέλ στις 7 Γενάρη στο Καραβάνι της Ελευθερίας καθ' οδόν προς την Αβάνα

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org