Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού λαού

Για να προχωρήσουν η διχοτομική λύση και οι μπίζνες που σχεδιάζουν ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συνεχίζει τις επαφές στην Κύπρο

Copyright 2016 The Associated

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συνεχίζει τις επαφές στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ.--

Προβάδισμα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με διάφορα παράλληλα «τραπέζια» συζητήσεων δίνουν αρκετοί, στο πλαίσιο των προσπαθειών να προχωρήσει η νέα διχοτομική λύση για το Κυπριακό. Αυτό αποτύπωναν αρκετά κυπριακά δημοσιεύματα από προχτές, εμφανίζοντας και τη Λευκωσία έτοιμη να δεχτεί νέο γύρο επαφών για το Εδαφικό με το ψευδοκράτος, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν «προπαρασκευαστικές» συναντήσεις για την Ασφάλεια.

Στην Αθήνα, χτες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι σήμερα προέχει η επανεκκίνηση των συνομιλιών και σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ότι «θα γίνει την κατάλληλη στιγμή» εφόσον ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Πάντως, η Αγκυρα συνέχισε και χτες τις προκλήσεις, με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, να δηλώνει από το βήμα της 7ης Συνόδου του Βοσπόρου: «Συνέχεια υπάρχει ροκάνισμα του χρόνου. Αυτή είναι η τακτική. Τι γίνεται; Ξέρετε; Μας λένε "εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα". Αυτός είναι ο στόχος. Για σταθείτε. Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι θα δώσεις; Και πάνε και παρακάτω. Χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να βαριούνται έρχονται στις συνόδους της ΕΕ με τη σημαία που συμμετέχει ολόκληρο το Νησί. Καταρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εδώ υπάρχει μια Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Εσύ είσαι διοίκηση Νοτίου Κύπρου. Στο βορρά υπάρχει Τουρκική Δημοκρατία».

Αναφέρθηκε ακόμα και στη σχεδιαζόμενη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας: «Πλέον, αυτή η ιστορία δεν πρέπει να τραβήξει πολύ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε "αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξολοκλήρου δική μας", τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου, ανέφερε: «Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης».

Ζητούμενο ένας συνεταιρισμός και μπίζνες

Στην ίδια Σύνοδο συμμετείχε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που διαμήνυσε ότι διέξοδος θα βρεθεί μόνο με δύο ξεχωριστά τραπέζια συζητήσεων - ένα με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά και ένα με Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία - μεταξύ των οποίων όμως θα υπάρχει επικοινωνία. Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ομόσπονδο συνεταιρισμό» αλλά και ότι η πιο σημαντική αρχή για την ειρήνη είναι η «οικονομική διασύνδεση», η διάνοιξη δηλαδή νέων οδών για κερδοφόρες μπίζνες. Ο Ακιντζί αναφέρθηκε ακόμα μια φορά στις ευκαιρίες που με τη λύση του Κυπριακού μπορούν να δημιουργηθούν, για τη μεταφορά του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, για την ίδρυση «ενεργειακού διαδρόμου», για την αξιοποίηση ευρύτερα του «νερού της ειρήνης» από την Τουρκία σε όλη την Κύπρο (σ.σ. το Νησί έχει σήμερα μεγάλο πρόβλημα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού για ύδρευση και άρδευση). Επίσης, επανέλαβε ότι η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ στη «Νότια Κύπρο» και από εκεί στην Ευρώπη (σ.σ. πρόκειται για «διαδρομή» που περιλαμβάνει και την Ελλάδα) αποτελεί πολύ ακριβή επιλογή και αντί αυτού θα μπορούσε να προτιμηθεί η «φτηνή οδός» Ισραήλ - (επανενωμένης) Κύπρου - Τουρκίας, σχολιάζοντας ότι «όλα αυτά ίσως να φαίνονται εξωπραγματικά αλλά με μια λύση όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες». Πρόσθεσε ότι η «Νότια Κύπρος» έχει να κερδίσει πολλά από την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Τουρκία, αφού θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια για τα κυπριακά πλοία, ο τουρκικός εναέριος χώρος, θα συνεργάζεται με μια χώρα πληθυσμού 80 εκατομμυρίων.

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί είπε ξανά πως «είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας και μάλιστα η τελευταία προσπάθεια για ομοσπονδιακό σύστημα». Ο ηγέτης του ψευδοκράτους επέμεινε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν μπορεί να απομονωθεί, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτό προβλέπεται και στην Κοινή Ανακοίνωση του Φλεβάρη του 2014. Επέμεινε όμως και ότι τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται φτάνοντας προς το τέλος του 2016, όχι μόνο επειδή τη νέα χρονιά θα αλλάξουν ο γγ του ΟΗΕ και η κυβέρνηση στις ΗΠΑ, αλλά και επειδή - επισήμανε επαναφέροντας παλιότερους εκβιασμούς - «το φυσικό αέριο μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο διαμάχης όπως έγινε και στο παρελθόν που η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκίνησε γεώτρηση» και η Τουρκία έστειλε το «Μπαρμπαρός».

Αμερικανικές πιέσεις

Στο ίδιο πνεύμα, δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο σημειώνουν ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρασία, Μάθιου Μπράιζα, σήμερα σύμβουλος της τουρκικής ενεργειακής εταιρείας «Τurcas Petrol» (που διετέλεσε και πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν), έχει αναλάβει αποστολή να προωθήσει την προσέγγιση της Τουρκίας και του Ισραήλ και τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Ισραήλ «Λεβιάθαν» στην Τουρκία, μέσω των Κατεχόμενων, είτε «λυθεί είτε όχι το Κυπριακό». Λόγος επίσης γίνεται και για άλλους αγωγούς από το Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ και τη Νότια Τουρκία με αξιοποίηση των Κατεχόμενων. Γίνεται δηλαδή φανερό ότι το Κυπριακό και η λύση του αλληλεπιδρά με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ανταγωνισμό για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα κυριαρχήσουν.

Επίσης, αναμένεται και ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, που σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ (όπως η «Καθημερινή» της Κύπρου) θα έχει επαφές για «διάφορα θέματα» στο κυπριακό ΥΠΕΞ, ενώ «θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα αλλά δεν θα πάει στην Αγκυρα». Τα ίδια δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι «η Ουάσιγκτον θεωρεί ως δεδομένη τη θέση Ερντογάν για κατάργηση των εγγυήσεων με χρονοδιάγραμμα και υπό προϋποθέσεις, όπως "ήπια" τη διατύπωσε άλλωστε και ο κ. Ομπάμα προς τον κ. Τσίπρα ως φόρμουλα για μια μεταβατική περίοδο».

Το ζήτημα δεν είναι «κακή ή καλή λύση»

Και ενώ δυναμώνουν ολόπλευρα οι εκβιασμοί για να δεχτεί ο κυπριακός λαός τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, πυκνώνουν οι επαφές για να βρεθεί ο πιο πρόσφορος τρόπος και χρόνος συνέχισης των επαφών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, συνέχισε και χτες τις επαφές του στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ αλλά και τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Επίσης, χτες, έφτασε στην Κύπρο και ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον, που αναμενόταν να έχει επαφές με εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της έντασης των παζαριών είναι και οι αναφορές του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που στη διάρκεια εκδήλωσης σε πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη των συνομιλιών προσθέτοντας: «Το ζήτημα σήμερα δεν είναι καλή ή κακή λύση του Κυπριακού. Το ζήτημα είναι λύση ή μη λύση. Εάν υπάρξει λύση θα είναι καλή».

  • Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο 1η Δεκέμβρη η στρατιωτική άσκηση «ΤΑΛΩΣ - 1/2016» μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, που διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε χερσαίο τμήμα της Κύπρου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλήσεις και τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία(2019-08-24 00:00:00.0)
Προετοιμασία για νέο κύκλο διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό(2019-02-09 00:00:00.0)
Επαφές Αϊντε στην Τουρκία(2017-02-08 00:00:00.0)
Διαρκής «ετοιμότητα» Βρυξελλών και Ουάσιγκτον(2016-10-13 00:00:00.0)
Την «ανάγκη» για «λύση» επαναλαμβάνουν και οι Τούρκοι(2016-02-11 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για συνάντηση με Μουν και αμερικανική «στήριξη»(2016-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ