Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μάταιη προσπάθεια να θολώσουν τα νερά

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στη διαδικασία μεταφοράς της δραστηριότητας της εταιρείας «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στην αλυσίδα S/M «MARKET IN», χωρίς διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων και των χρωστούμενων δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι προχτές, Δευτέρα, το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» (πρώην Αρβανιτίδης), σε συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, εν κρυπτώ και εν αγνοία του Σωματείου, συνάντηση εκπροσώπων της «MARKET IN» με δικηγόρους μερίδας εργαζομένων, στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστή η πρόθεση της επιχείρησης: Να λειτουργήσει 110 καταστήματα από τα 130, με 1.100 εργαζόμενους από τους 1.400, με ατομικές συμβάσεις και με μείωση μισθών 20%, όπως επίσης με... τη συναίνεσή τους να αφαιρεθεί από τα χρωστούμενα δεδουλευμένα το έκτακτο επίδομα ύψους 1.000 ευρώ που έχει υποσχεθεί να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση.

Για την ουσία των παραπάνω, το υπουργείο Εργασίας δεν απαντά τίποτα στην ανακοίνωσή του.

Δεν λέει κουβέντα για το ότι δεν κάλεσε στη συνάντηση το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων, που επί μήνες τώρα ζητά τριμερή με την παρουσία και εκπροσώπων της «MARKET IN», ώστε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το μέλλον των εργαζομένων.

Ετσι, ενώ το παζάρι «έκπτωσης» των θέσεων εργασίας και τσακίσματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων εξελίσσεται μέσα στα γραφεία του, παρουσία στελεχών του, εντελώς υποκριτικά αναφέρει ότι «το υπουργείο παρεμβαίνει σε όποια διαδικασία μεταβίβασης επιχειρηματικής δραστηριότητας μόνο με την προϋπόθεση της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της διατήρησης των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων»...

Το υπουργείο ισχυρίζεται, επίσης, ότι το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ που ...θα δοθεί, «δεν περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα» και επικαλείται τους «ελεγκτικούς μηχανισμούς» του που θα ελέγξουν την πορεία εξόφλησής του.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ανοιχτά το Πανελλήνιο Σωματείο των εργαζομένων, διευθυντικά στελέχη της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» ήδη πιέζουν τους εναπομείναντες εργαζόμενους στα καταστήματα να βγουν σε επίσχεση εργασίας για «τεχνικούς λόγους» και «το καλό της εταιρείας», ενώ και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ζητούν το επίδομα των 1.000 ευρώ να αφαιρεθεί από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους.

Το γεγονός ότι ενώ αρχικά η εργοδοσία της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», προσπαθώντας να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, ισχυριζόταν ότι θα πληρώσει δεδουλευμένα σε όσους δεν έχουν μπει σε επίσχεση, από την περασμένη βδομάδα άλλαξε στάση, πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους, δείχνει πως «τρέχουν» σχεδιασμοί. Ακριβώς γι' αυτό, πρέπει να προβληματίσει και η στάση του υπουργείου, που δίνει κάλυψη σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οργανώνοντας συναντήσεις στα κρυφά.

Κόντρα στα σχέδια της παλιάς και της πιθανής νέας εργοδοσίας και την αβάντα της κυβέρνησης σε αυτά, μονόδρομος για τους εργαζόμενους που έχουν απομείνει να δουλεύουν στα καταστήματα, είναι να μπουν στον αγώνα μαζί με το Πανελλαδικό Σωματείο τους.

Μαζί με τους περισσότερους από 800 εργαζόμενους που ήδη από το Μάη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και παλεύουν πολύμορφα, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, δίνοντας τη μάχη συλλογικά και οργανωμένα για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, για πληρωμή των δεδουλευμένων.


Α. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ